Toby Alderweireld maakt momenteel indruk bij Tottenham Hotspur. Bij de Londense club zou volgens The Mirror niemand twijfelen aan de kwaliteiten van de centrale verdediger. Zelf dankt Alderweireld de jeugdopleiding van Ajax. “Bij Ajax letten ze heel erg op de rol van de verdediger aan de bal. Het is als een piramide. In het begin zijn er veel verdedigers in de opleiding, maar uiteindelijk blijven er maar een paar over. Als je het niveau aan de top van die piramide niet aankan, moet je vertrekken. Daardoor ontwikkel je je. Ik heb veel geluk en ben blij dat ik mijn opleiding bij Ajax genoot. Ik ben een verdediger, maar ik ben sterk aan de bal en heb een goede techniek”, vertelt Alderweireld in een interview met The Mirror.

In 2013 verkaste de Belgische International van Ajax naar Atletico Madrid. In het shirt van Atletico speelde hij in 2014 nog de Champions League finale. Desondanks kwam hij niet veel aan spelen toe. Hierdoor besloot Alderweireld om naar Southamptom te gaan. Het Engelse voetbal beviel de ex-Ajacied zo goed dat hij afgelopen zomer door de Spurs werd overgenomen van Atletico. “Ik heb genoten van het Engelse voetbal vanaf de eerste dag dat ik bij Southampton zat. De makkelijkste optie was om bij Atletico te blijven. Daar kon ik mijn wedstrijden spelen, geld verdienen. Dat zou makkelijk zijn. Maar ik dacht: ‘Als ik elke wedstrijd speel, dan wordt ik beter.’ Ik koos voor de moeilijke optie om naar Southampton te gaan. Ik ben blij dat ik nu in Engeland bij Tottenham speel en ik ben honderd procent zeker van mijn kwaliteiten.”

“Bij Atletico heb ik geleerd hoe ik moet verdedigen. Ik heb beste van twee kanten geleerd”, doelt Alderweireld op het voetballende aspect dat hij bij Ajax leerde en het harde verdedigen dat hij bij Atletico speelde. “Daar profiteer ik nu bij Tottenham van. Ik heb het idee dat ik nu een complete verdediger ben. Als je een overtreding begaat, houdt dat in dat je te laat bent. Als je geen overtreding maakt, is je tegenstander langs je. Ik zet een tackle in als ik honderd procent zeker weet dat ik de bal raak. Anders houd ik mijn positie. Ik ben niet de snelste, daarom moet ik situaties lezen en slim zijn. Als ik dat niet zou zijn, zou ik nu ook niet in de Premier League spelen. Iedereen heeft zijn sterke punten, dit zijn de mijne.”