Toby Alderweireld scoorde gisteravond de openingsgoal in de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord. Ondanks de afwezigheid van de meest opgestelde aanvallers, kwam zijn ploeg toch weer met 3 punten thuis. “We doen onszelf te kort om niet al vroeg de wedstrijd op slot te gooien denk ik,” vertelt de verdediger. “Toch is dit natuurlijk een verdiende overwinning.”

Alderweireld vindt dat zijn ploeg trots mag terugkijken op de gewonnen wedstrijden. “We doen er ons best voor. We weten met onze kwaliteiten en onze manier van voetballen dat we kansen genoeg gaan creëren. Toch moeten we dan nog iets scherper worden in de afwerking, dan voetbal je wat meer vrijuit in de tweede helft.” Door de afwezigheid van een ‘echte afmaker’ zien eigenlijk alle spelers afzonderlijk wel dat er veel meer in zit, met zo’n groot aantal kansen.

Frank de Boer zelf gaf aan dat zijn Ajax op dit moment op 60% van zijn kunnen zit. Waar het nog beter moet, was de vraag dus aan Alderweireld. “Als dit 60% is, dan kan het vooral aanvallend beter en het positiespel,” antwoordt deze. “Maar we maken stappen, en dat is denk ik het belangrijkste. Zelfs als het iets minder draait, weten waar we op kunnen terugvallen. Iedereen weet zijn taak en wat hij moet doen. Nu zelfs zonder Luis, die toch heel belangrijk is voor ons, spelen we toch 2-0. Je kunt je voorstellen wat het was geweest als hij er vanavond toch bij was,” aldus de alvast op een vertrek vooruit kijkende Alderweireld.

Foto: Paul Blank