“Het zal nooit te bewijzen zijn, maar ik denk dat we met hen kampioen waren geworden dit seizoen”, aldus Toby Alderweireld. Met “hen” doelt de verdediger van Ajax op Luis Suarez en Urby Emanuelson, die in de winterstop de club uit Amsterdam verlieten voor respectievelijk Liverpool en AC Milan.

Ajax lijkt gisteren zijn laatste kansen op de titel te hebben verspeeld door in de Hofstad knullig met 3-2 te verliezen van ADO Den Haag. Alderweireld is de mening toegedaan dat het beeld er een stuk rooskleuriger uit had gezien indien Emanuelson en Suarez nog bij de ploeg zaten. “We missen ze. Urby had kwaliteiten die we nu niet meer in de selectie hebben, om over Luis maar te zwijgen. Die besliste duels in zijn eentje, scoorde altijd en overal”, aldus de Belg.

Toch was de Ajacied niet meteen zonder hoop toen de transfers van zijn oud-ploeggenoten werden beklonken. “Ik had het vertrouwen dat we ook met dit team een grote kans maakten op het kampioenschap. Maar als je kampioen wil worden, moet je wel op de beslissende momenten ballen tonen. Dat hebben we niet gedaan.”