De nieuwe categorie-indeling van de clubs in het betaald voetbal is bekend. Negen clubs behoren op basis van hun jaarcijfers van seizoen 2010/ ’11 en prognose voor het lopende seizoen tot categorie 1 (onvoldoende), twintig clubs tot categorie 2 (voldoende) en zeven clubs tot categorie 3 (goed).

Tot categorie 1 behoren de volgende clubs: AGOVV, FC Den Bosch, FC Dordrecht, FC Emmen, Feyenoord, Helmond Sport, NAC Breda, Roda JC en SC Veendam. Deze clubs werken binnen het kader van een plan van aanpak aan hun financieel herstel. Veelal betekent het dat ze moeten saneren. Hoe dat precies gebeurt, bepalen de clubs zelf rekening houdend met de richtlijnen van de KNVB. De clubs doen een voorstel voor het plan van aanpak, dat moet worden goedgekeurd door de licentiecommissie.

Binnen negen meetmomenten (een termijn van drie jaar) dient een club vervolgens weer structureel in minimaal categorie 2 te kunnen worden ingedeeld. Gedurende dit traject, wordt de club strikt aan de gemaakte afspraken in het plan van aanpak gehouden. Indien zonder toestemming van de licentiecommissie wordt afgeweken van de gemaakte afspraken, kunnen sancties volgen variërend van een waarschuwing tot punten in mindering.

Tot categorie 2 behoren de volgende clubs: ADO Den Haag, Almere City FC, AZ, SC Cambuur Leeuwarden, FC Eindhoven, Fortuna Sittard, De Graafschap, FC Groningen, sc Heerenveen, Heracles Almelo, VVV-Venlo, PSV, RKC Waalwijk, Sparta Rotterdam, FC Utrecht, Vitesse, Excelsior, N.E.C., Willem II en FC Zwolle.

Tot categorie 3 behoren de volgende clubs: Ajax, Go Ahead Eagles, MVV, FC Oss, Telstar, FC Twente en FC Volendam. Hiermee zijn Ajax & FC Twente de enige twee financieel gezonde eredivisie BVO’s.

De categorisering van clubs is al jaren onderdeel van het licentiesysteem van de KNVB. De financiële situatie van de club wordt door middel van een puntensysteem beoordeeld. Clubs worden per rapportagemoment op basis van het gescoorde puntenaantal ingedeeld in drie categorieën. Doelstelling van het systeem is het waarborgen van de continuïteit van de competities betaald voetbal en in het verlengde daarvan de continuïteit van de clubs.

De volledige indeling is te bekijken. Meer informatie over het huidige licentiesysteem is terug te vinden op www.knvb.nl: onder meer in het Licentiereglement dat te vinden is onder KNVB/Reglementen.