Woensdag is het weer ‘Klassieker-dag’. Ajax – Feyenoord staat in de Eredivisie voor de 55ste keer op het programma. Van de voorgaande 54 ontmoetingen won Ajax er 29 en Feyenoord 11 keer. De Klassieker eindigde – uiteraard – 14 keer gelijk. Met dank aan ‘statistiekenfabriek’ Infostrada hierbij alle weetjes van de kraker in de Arena.

* Ajax won de laatste 4 edities van dit duel.

* Vorig seizoen werd het op 1 november 2009 5-1. Vlak nadat Demy de Zeeuw Ajax op 1-0 zette, werd Stefan Babovic uit het veld gestuurd vanwege een elleboogstoot. Eerder ontsnapte Luis Suarez aan een zelfde straf na een soortgelijke actie tegen doelman Rob van Dijk. Na rust zorgden Urby Emanuelson, Gregory van der Wiel, opnieuw De Zeeuw en Suarez (penalty nadat Van Dijk ook met rood moest inrukken) voor de andere treffers van Ajax. Denny Landzaat maakte de Feyenoord-goal.

* Op 28 augustus 2005 won Feyenoord voor het laatst bij Ajax. Het werd 1-2 door doelpunten van K2: Salomon Kalou en Dirk Kuyt. Voor Ajax scoorde Angelos Charisteas. Bij Feyenoord werd Ferne Snoyl uit het veld gestuurd.

* Feyenoord heeft de laatste 9 uit- en thuisduels met Ajax in de Eredivisie niet gewonnen.

* De laatste zege van Feyenoord op Ajax in de Eredivisie dateert van 5 februari 2006. Toen versloeg Feyenoord in De Kuip Ajax met 3-2.

* De eerste Klassieker in Eredivisieverband in Amsterdam had plaats op 17 maart 1957. Ajax won toen met 1-0 van Feyenoord.

* Ajax heeft in de laatste 38 Klassiekers in Eredivisieverband tenminste 1 keer gescoord sinds een 2-0 nederlaag in Rotterdam op 17 november 1991.
 
* De laatste keer dat Feyenoord Ajax in Amsterdam van scoren afhield was op 28 oktober 1978 toen het 0-0 werd.

* De grootste uitnederlaag van Feyenoord bij Ajax in de Eredivisie was op 18 september 1983: 8-2. Bij Feyenoord speelde Johan Cruijff mee, maar niet Mario Been. Bij Ajax scoorde Marco van Basten 3 keer. Feyenoord werd ondanks deze nederlaag landskampioen in dat seizoen 1983/1984.

* Acht van de laatste negen rode kaarten in De Klassieker gingen naar een speler van Feyenoord, inclusief de laatste 6 rode kaarten.

* Eerder dit seizoen won Ajax in De Kuip met 1-2 via goals van Siem de Jong en Mounir El Hamdaoui. André Bahia scoorde tegen.

* Ajax won zijn eerste drie officiële wedstrijden met Frank de Boer als hoofdtrainer en hield in alle drie duels de nul: 2-0 bij AC Milan in CL, 1-0 bij Vitesse in de Eredivisie en 1-0 tegen AZ in de KNVB Beker.

* Ajax kreeg slechts 1 tegentreffer te verwerken in de laatste 4 Eredivisieduels.

* Luis Suárez is geschorst. Rasmus Lindgren (4) en Urby Emanuelson (4) staan op scherp.

* Mario Been leed 2 nederlagen en behaalde 1 gelijkspel in 3 Klassiekers als hoofdtrainer van Feyenoord.

* Luc Castaignos is met 6 goals clubtopscorer van Feyenoord. Hij maakte 5 van die 6 doelpunten in De Kuip.

* Feyenoord is buitenshuis nog zonder overwinning dit seizoen. De eerste 9 uitduels leverden 3 gelijkspelen en 6 nederlagen op.

* Ruben Schaken is geschorst. Karim El Ahmadi (4) staat op scherp.

Bron: AD