Net als Ajax begon SC Heerenveen afgelopen week met haar eerste training. De club van Marco van Basten zag een aantal spelers vertrekken, maar kende met onder andere de gehuurde Mitchell Dijks ook een nieuweling. Na één training had de linksachter het al heel erg naar zijn zin in Friesland. Dat vertelde hij tegenover het Friesch Dagblad.

De tijdelijke overstap naar Heerenveen bezorgde een flinke cultuuromslag voor de geboren en getogen Purmerender. “Je hebt hier allemaal weilanden, dat heb je niet in Purmerend.” Dat wil niet zeggen dat hij een vast verblijf uitsluit: “Als na een jaar mocht blijken dat er bij Ajax nog geen plaats is voor mij, dan blijf ik gewoon hier.”

De hoofdreden voor de overgang, is het gebrek aan speelminuten in Amsterdam. “Je moet als voetballer soms wel eens wat geduld hebben, maar ik vind dat je als jonge speler aan de bak moet. Elke voetballer wil spelen.” Dijks kan zowel links als centraal spelen. “Maar ik heb wel zoiets van: als het goed gaat op back, laat mij daar dan maar staan.”

Ten slotte zag Dijks op de eerste training veel oude bekenden uit zijn jeugd in Amsterdam. Zo is Chiel Kramer, vorig jaar nog keeper van Jong Ajax, momenteel derde doelman bij Heerenveen. Ook Luciano Slagveer en Joost van Aken kende hij van Ajax. “Van Basten kende ik dan weer niet en dat is wel grappig want hij komt uit Amsterdam”, voegt Dijks toe.