© Proshots

Matthijs de Ligt zorgde afgelopen weekend voor de 2-1 tegen Heracles Almelo en staat sindsdien in de schijnwerpers van veel media. In Voetbal International vertelt zijn begeleider Barry Hulshoff over zijn pupil. “Matthijs heeft de afgelopen jaren grote stappen gezet, maar het past bij zijn capaciteiten. Hij staat met beide benen op de grond en kan Ajax nog veel plezier brengen.”

Volgens Hulshoff heeft De Ligt niet alleen oog voor zichzelf, maar ook voor zijn medespelers. “Bij Jong Ajax coacht hij zijn mede-verdedigers zelfs al. Natuurlijk heeft hij nog niet de ervaring en leeftijd om dat volledig uit te dragen, maar dat is een stap voor later.”

Waar sommige jeugdspelers als vroeg naar het buitenland vertrekken, is dat voor De Ligt geen optie. Voor hem zou het ideaal zijn als de beste spelers van Ajax langer blijven, zo vertelt Hulshoff. “Matthijs is een echte Ajacied en blijft het liefst nog lang bij de club, maar dat ligt ook aan het toekomstbeeld. Als Ajax in staat is om zijn generatiegenoten langer aan zich te binden, is dat gunstig voor Matthijs. Dat betekent misschien dat Ajax meer internationale salarissen moet betalen, maar daarmee kunnen ze wel langer genieten van de eigen jeugd. Nu gaan ze op hun 21e al weg, terwijl dat rond hun 24e moet gebeuren. Elk jaar dat een speler langer blijft, is ook winst voor Ajax.”