Thulani Serero
Thulani Serero

Een opvallende naam in de selectie van morgen is die van Thulani Serero. Eén van Ajax’ meest stabiele factoren is niet opgeroepen voor de Afrika Cup door de Zuid-Afrikaanse bondscoach en verschijnt daarom morgen ‘gewoon’ aan de aftrap tijdens Ajax-FC Groningen. Tijdens het trainingskamp van vorige week sprak de middenvelder met Ajax Life over zijn rol als ‘zes’ en over het komende halfjaar.

“Als het team aanvalt, denk ik soms: ik wil ook mee naar voren,” aldus Serero in de krant van de supportersvereniging. “Ik heb nu echter een controlerende rol. Als iemand de bal verliest, moet ik kunnen ingrijpen. Ik mag niet klagen als ik daar speel.” Als voorbeelden voor de positie van controlerende middenvelder noemt de Zuid-Afrikaan de in de zomerstop vertrokken Daley Blind: “Als ik van iemand iets kan leren, dan is het wel van Daley. Hij was erg goed op deze positie. Hij kon alles: was verdedigend en aanvallend sterk, wist wat er om zich heen gebeurde en kon snel handelen.”

De spelmaker ziet de komende zeventien wedstrijden, ondanks het loodzware programma, met vertrouwen tegemoet: “Ik vind het heerlijk om dit soort wedstrijden te spelen. Daar komt het beste in ons naar boven. We hebben ook in de Champions League fasen heel goed gespeeld. Niet veel ploegen kunnen de bal rondspelen tegen FC Barcelona, dat lukte ons wel. Alleen is het frustrerend dat ploegen als Barcelona en PSG zo snel omschakelen dat elk foutje meteen afgestraft wordt. Ik hoop dat we daarvan geleerd hebben.” Ajax nieuws Ajax1.nl