Vier jaar na de fluwelen revolutie ligt het Plan Cruijff op de tocht. Ondanks de aanstelling van diverse oud-voetballers op belangrijke posities is er chaos en ruzie op bestuurlijk niveau. Inzet van de ruzie is de vacature van algemeen directeur, de positie die nog steeds vacant is na het gedwongen vertrek van Michael Kinsbergen.

Vier kampioenschappen op rij konden nog veel verbloemen bij Ajax, maar aansluiting met de Europese (sub)top heeft meer de kenmerken van een utopie gekregen. En laat dit laatste nou net de inzet zijn van de fluwelen revolutie die vier jaar geleden door de legendarische nummer veertien werd ingezet. Dat het technisch hart onder leiding van Marc Overmars niet meer communiceert met elkaar is geen geheim. Frank de Boer richt zich alleen op het eerste elftal terwijl Dennis Bergkamp van mening is dat de spelers die doorstromen naar de selectie niet goed genoeg zijn.

Na het vertrek van Michael Kinsbergen is er nog geen opvolger gevonden voor de plek van algemeen directeur die op zowel groen licht van het kamp Cruijff als de Raad van Commissarissen (RvC) kan rekenen. Het eigenlijke plan dat Edwin van der Sar deze positie zou overnemen ging niet door, de voormalig keeper blijft liever bij de club betrokken als commercieel directeur. De RvC zag het liefst oud-politicus Roger van Boxtel op die positie. Van Boxtel kon echter niet rekenen op goedkeuring van Johan Cruijff en ook hij sneuvelde. Cruijff ziet in Tscheu La Ling de ideale man op die positie, maar Ling kan niet rekenen op sympathie van de RvC. Toch blijft Tscheu La Ling als een soort compromis verbonden aan de Amsterdamse club, in de functie van adviseur moet de voormalig voorhoedespeler Ajax doorlichten.

De benoeming van Ling wordt echter met argusogen bekeken door aanhangers van de revolutie. Prominente leden als Keje Molenaar spreken hun twijfels uit over de rol van Tscheu La Ling. Inmiddels is Ling druk bezig met een rapport over Ajax die moet aangeven waar de problemen liggen bij de Amsterdamse club. Een ander lid van de revolutie van weleer spreekt echter al zijn twijfels uit over dit rapport. Volgens Mark Geestman heeft Ling lang niet alle belangrijke betrokkenen gesproken en is het advies van het rapport al bekend. ”Als ik het goed heb begrepen, staat er een mooi advies in dat Ling zelf de man is die het kan oplossen. De categorie ‘Wij van wc-eend adviseren wc-eend’,” aldus Geestman.

Er lijkt is dus sprake te zijn van een tweespalt bij Ajax. Ondanks de verschillende groeperingen met elk hun eigen voorkeuren is het zaak dat de Amsterdammers snel een algemeen directeur benoemen die een duidelijk beleid kan uit stippen. De aansluiting met de Europese (sub)top lijkt immers nog (te) ver weg. Ajax nieuws Ajax1.nl