Hoewel de politie eerst nog erg trots leek te zijn op hun optreden van afgelopen woensdag, geeft de driehoek Amsterdam nu toe dat er fouten zijn gemaakt. Dat blijkt uit overleg tussen burgemeester Femke Halsema, de korpschef van de politie en de hoofdofficier van justitie.

“De politie had de hele dag de handen vol aan Juventus-supporters. Dit resulteerde in 110 aanhoudingen. Daardoor was de politie later dan gewenst in positie bij de Arena waardoor het druppelsgewijs toelaten van mensen en het preventieve fouilleren niet goed meer lukte. Pogingen om groepen mensen zich te laten verplaatsen naar het Arenapark mislukten, waarna de zaak escaleerde nadat er vuurwerk naar een agent was gegooid. Hierop volgden communicatieproblemen tussen agenten, een grote groep supporters die zich tegen de politie keerde, versterkt door de onbedoelde provocatie door het gebruik van de waterwerper”, zo valt er te lezen in een persbericht.

Hoewel sommige dingen in dat verhaal nog steeds wat anders klinken dan de realiteit, is het fijn dat er in ieder geval kritisch naar het optreden wordt gekeken. Ook kondigt de driehoek aan dat het in gesprek wil met Ajax-supporters. Het is namelijk wel nog steeds van mening van een entrada gevaarlijk is. Tegen Dynamo Kiev afgelopen zomer zouden 3 mensen gewond zijn geraakt.