1. Wij hebben van de organisatie van Gestion Copa Amsterdam vernomen dat je tijdens het toernooi gaat exposeren in het Olympisch Stadion. Wat vind je van die locatie?

Het Olympisch Stadion is een wereld locatie. Oude tijden herleven. Ik zie mij nog juichen tijdens de wedstrijd Ajax – Bayern Munchen, met het prachtige doelpunt van Overmars.

2. Zijn er nog meer speciale plekken waar je geëxposeerd hebt?

Het Louvre Parijs is toch wel dè “place to be”, waar ik in 2011 heb geexposeerd, exclusief in december 2012 wederom weer mag exposeren. Daarbij heb ik ook geëxposeerd in o.a. American Hotel, Marriott Hotel, Hotel the Grand, Hotel Arena, Keukenhof, Rabobank, mijn eigen galerie op het Rembrandtplein en het Holland Casino. Ik geloof dat ik alle exclusieve plekken in Amsterdam inmiddels gehad heb.

3. Waar moet jij aan denken bij ‘Copa Amsterdam?’

Aan een zalig tournooi, waar Ajax bovenaan staat. Doet mij trouwens ook weer denken aan het oude 700 tournooi.

4. We kennen je natuurlijk van je Ajax doeken, exposeer je die allemaal tijdens het toernooi?

Ja, ik neem zoveel mogelijk Ajax doeken mee.

5. Wat heb jij met Ajax?

Als geboren en getogen Ajacied en Amsterdammer, werd ik door mijn vader van kleins af aan al uit mijn bed getrommeld om Ajax/Cruijffie te kijken. Het was of Ajax, of Mohamed Ali waar wij midden in de nacht voor op de banken gingen staan. Ik kom uit 1964, dus was een jochie van 6-7 jaar. Met de paplepel ingegoten dus. Het Ajax bloed stroomt door mijn aderen.

6. Exposeer je ook andere doeken dan die van Ajax?

Tijdens dit evenement van Copa Amsterdam niet. Op andere exposities dan deze uiteraard wel. Van de Rolling Stones tot motoren, van liefde tot avontuur, eigenlijk alles wat ik in mijn leven tegen kom.

7. Ajax gaat beginnen met vrouwen voetbal. Wat vind jij daar van?

Zolang ze mijn ontworpen dames voetbal tenue aantrekken, vind ik het prima. Trainer Frank de Boer, heeft mij verteld dat hij het helemaal met mij eens is. Hij vond het tenue prachtig, vooral het sterretje.

8. Je werk wordt vaak vergeleken met dat van Herman Brood. Wat vind je daarvan?

Een mooi compliment toch. Gelukkig hebben wij wel onze eigen stijl en manier van werken. Overeenkomsten zijn de spuitbussen. Herman gebruikte deze om zijn schilderijen mee te maken, ik gebruik ze alleen om in te kleuren. Daar krijg je een prachtige nevel van. Een totaal andere manier van werken dus.

9. Heb je Herman Brood nog gekend? Heb je nog tips van hem gehad?

Herman en ik hebben samen een film gemaakt, “Te Vrij Dat Zeg Jij”. Herman was een ontzettende lieve en slimme man en een nog grotere muzikant niet te vergeten. 

10. Maak je ook wel eens doeken die niet te koop zijn?

In mijn huiskamer heb ik speciale zeer persoonlijke schilderijen, die nooit en te nimmer te koop zijn. 

11. Heb je Johan Cruijff al eens ontmoet?

Johan is zelfs speciaal voor mij en mijn project voor hem uit Barcelona overgekomen om met mij de hele dag te schilderen. Johan is een fantastische man. Grote eer om hem persoonlijk te ontmoeten. Door het schilderen hebben wij elkaar leren kennen. Blij dat hij een vriend van mij is geworden. Na het schilderen zei hij mij: “Ditmaal was ik een goede assistent van een kunstenaar die denkt zoals ik denk.”

Met de daaropvolgende projecten die wij samen hebben gedaan, weet hij tijdens het live schilderen de “bekende nieuwelingen”, zoals bijvoorbeeld Guus Hiddink, met zijn overbekende wijzende vingertje, toch even zijn stempel te drukken en te vertellen dat hij kliedert en Cruijff graag zijn kwast overneemt, om te laten zien hoe het moet, maar met een grote glimlach. Wat hou ik toch veel van deze man.

12. Wat is specifiek kenmerkend voor jouw doeken?

Door van een statische tekening een schilderij levend te maken, door het slierten van de verf over mijn schilderij. Zonder mijn handtekening is dit feitelijk al mijn handschrift of stijl, waar een ieder die mijn werk kent, meteen herkend.

13. Ben je van plan om een ‘live painting’ demonstratie te geven tijdens het toernooi?

Als het weer het toelaat, doe ik dat heel graag.

14. Wie wint de Gestion Copa Amsterdam?

Ehhh, moet je mij dat nog vragen? Ajax natuurlijk!!

Henk Veen

 
 

De Gestion Copa Amsterdam is een internationaal top-jeugdvoetbaltoernooi voor spelers onder 19 jaar. Het toernooi vindt in 2012 voor de derde keer plaats op de historische grond van het Olympisch Stadion van Amsterdam. Op de atletiekbaan worden tribunes en een VIP-lounge gebouwd, zodat het publiek dicht op het veld zit. Dit jaar vind het toernooi plaats op 1,2 & 3 juni.