Het was een heel lang seizoen, vol irritatie en slecht spel. Het vizier moet nu snel op de komende jaargang. Ik heb de gehele selectie alvast doorgelicht, mijn bevindingen opgeschreven en bovendien wat transfertips voor Overmars. Het is tijd om door te selecteren, te snijden en onze slag te slaan deze transferzomer. Hopelijk heeft Marc tijdens het geld tellen even tijd om dit door te nemen…

Doel

Ik ga alle linies langs, eerst die van de doelverdedigers. Met Jasper Cillessen heeft Ajax natuurlijk een meer dan prima keeper. Kan nog jaren mee op het hoogste niveau. Jasper is een keeper die weinig last heeft van blessures. Waarom haalde Ajax dan de Kameroener André Onana van Barcelona? André of Peter Leeuwenburgh moet vertrekken in mijn ogen. Een uitzichtloze positie is al vervelend genoeg en om die dubbel te bezetten is waanzin. Dan komt ook nog Mickey van der Hart terug na een seizoen bij Go Ahea Eagles. Het lijkt mij verstandig om hem ook te laten vertrekken. Ajax gunt ervaren keepers graag nog een titel en wat poen en als Diederik Boer zelf nog op deze manier door wil: prima.

Verdediging

Dan de helden van de verdediging: Niklas Moisander vertrekt naar Sampdoria. Hulde voor zijn zaakwaarnemer, die kan mij nog slijten aan een profclub, denk ik. Dan mijn grote vriend Ricardo van Rhijn. Als hij met een wapen net zo schiet als met een bal dan mag hij mij komen bedreigen naar aanleiding van dit stuk. Verdedigend heel zwak, aanvallend oké. Wij hebben allemaal een fantastisch Ajax voor ogen en willen af van de middelmaat, dus ik ben nu heel rigoureus: weg met hem. Er zijn vast zat leuke clubs voor Ricardo, er lopen namelijk heel veel flankverdedigers rond die niet kunnen verdedigen. Dat is een modetrend, waar we gebruik van moeten maken nu het nog kan. Joël Veltman, zeker een blijvertje. Met een meedogenloze verdediger als partner kan deze jongen het ver schoppen.

De hel van de linkerkant:  Nicolai Boilesen. De Ajacied met de minste zelfreflectie is wekelijks mijn grootste bron van ergernis. Hij heeft dit seizoen geen fatsoenlijke wedstrijd gespeeld, maar onze Deense dandy zou graag in een grotere competitie spelen. Op Twitter kwam een fantastische opmerking voorbij: “League Two misschien, 24 ploegen, veel grotere competities krijg je niet”. Als Nicolai volgend seizoen nog in Amsterdam onder contract staat, neem ik Frank niet meer serieus. Daar had ik al moeite mee, toen hij besloot die clown de band te geven.

Cultfiguur Mike van der Hoorn, zelfde verhaal als van der Hart, mocht het mogelijk zijn om hem te slijten: doen. Ook niet zeiken over geld, daar had je maar over na moeten denken toen je hem kocht.

Volgens de internetbronnen is Jairo Riedewald een verdediger. Het jonge talent kan evengoed op het middenveld uit de voeten. Volgend seizoen nog meer speelminuten geven. Wie weet vecht hij zich in de basis, het is een goede speler. Wat ze absoluut niet met hem moeten doen is verhuren aan een laagvlieger in de Eredivisie. Daar moeten ze überhaupt mee kappen, daar heeft niemand wat aan.

Kenny Tete zou ik nog een seizoen bij de selectie houden. Omdat in mijn Ajax Van Rhijn vertrekt, moet hij de stand-in worden van de nieuwe rechtsback.

Nick Viergever is een stabiele vervanger die op meerdere posities uit de voeten kan. Als het moet, vind ik Nick prima. Als Nick daar zelf mee kan leven, gewoon zo doorgaan.

Middenveld

De linie met enig perspectief, het middenveld; Davy Klaassen, gaan we geen woorden aan vuil maken. Het voordeel van het matige seizoen is dat we deze topper waarschijnlijk niet zullen kwijtraken. Leider van het middenveld en mijn keuze als aanvoerder voor volgend seizoen. Daley Sinkgraven moest ons gaan redden in de winter, Overmars was wederom niet zuinig met onze poen. Dat is trouwens toch heel raar: iemand die zo op de centen zit, maar wel elke keer als hij het in iemand ziet zitten meer overmaakt dan nodig is. Begrijp me niet verkeerd, Daley is een groot talent en ook wel een echte Ajax-speler als je het mij vraagt. Volgend seizoen in de basis.

Lucas Andersen, niet mijn favoriete speler. Velen zien het nog zitten in de flegmatieke Deen. Ik zou hem het liefst in de koffer van Boilesen stoppen als die vertrekt uit Amsterdam. “Hij is een middenvelder!” “Hij is een buitenspeler!” Dit soort discussies ontstaan toch alleen maar uit goede wil, maar zonder resultaten? Waarschijnlijk is Lucas zó technisch dat hij met een tennisbal zijn chihuahua kan poorten met een vanilla frappuccino balancerend op zijn kop, dat wil ik graag geloven. Maar dat hij ooit van iemand een fysiek duel wint geloof ik niet, terwijl dat wel van pas komt als je voorin mensen moet omzeilen.

Thulani Serero, periode leuk gevoetbald. Niet goed genoeg, wel een strijder. Een speler die niet tussen de palen kan schieten, is gewoon niet goed genoeg voor Ajax.

Revelatie van dit seizoen is Riechedly Bazoer, die heeft alles in zich wat we eisen van een middenvelder. Moet zoveel als mogelijk voetballen volgend seizoen.

Niki Zimling, hahaha.

Lasse Schöne, had ik een Moisander-scenario gegund. Waar de zaakwaarnemer van Niklas een magiër blijkt te zijn, kan de zaakwaarnemer van Lasse blijkbaar nog geen zak snoep aan een kind slijten. Ik zou het zonde vinden als hij straks meer op de bank zit dan hij op het veld staat.

Aanval

De sterren van de voorste linie, ten slotte: Viktor Fischer verdient nog een kans. Hij is eindelijk weer fit en toonde ook gedreven te zijn. Begon ooit fantastisch, zakte vervolgens helemaal weg en toen kwam het blessureleed. Ik hoop voor ons allemaal dat het er nog eens uit zal komen. Viktor moet wel beseffen dat volgend seizoen niet slagen wel eens funest voor zijn carrière kan zijn, want dat spetterende begin duurde ook niet zo gek lang.

Kolbeinn Sigthorsson, liefkozend Siggy, moet weg, maar waarheen? Ik heb ooit een vertederend stukje gelezen over een blinde voetbalsupporter, laten we hopen dat er ergens een blinde technisch directeur rondloopt…

Ricardo Kishna, beter bekend als het speeltje van Mino. Doet er zo ongelooflijk dom aan om dat allemaal maar toe te laten en er aan mee te werken. Maakt zichzelf niet geliefd, terwijl hij dat wel was. Er is teveel gebeurd om er nog een goed huwelijk van te maken. Helaas zullen we hem moeten laten vertrekken, alleen ABSOLUUT NIET naar een Nederlandse club. Mino moet zijn buitenlandse contacten maar raadplegen.

Arkadiusz Milik, persoonlijk had ik de optie niet gelicht. Milik kan goed voetballen en scoren, toch had ik het nog een keer op een andere spits gegokt. Mag blijven als tweede spits.

Anwar El Ghazi is een jongen waar ik groot fan van ben en van wil dat hij gaat slagen. Alleen was het te vaak te weinig. We gaan er gewoon nog een jaar voor met Anwar op de flank.

Richairo Zivkovic, lastig ventje dat moeite heeft uit de verf te komen in het systeem van De Boer. Richairo moeten we verhuren, aan een leuke club over de grens, een middenmoter in een van de topcompetities. Het is te vroeg om Richairo af te schrijven bij Ajax. Een tijdelijk vertrek, waar hij ook nog iets aan heeft en waarmee wij kunnen zien wat hij kan, lijkt de beste oplossing.

Aankopen

“Dat is allemaal makkelijk lullen, maar we houden zo geen speler over” hoor ik je denken. Geen nood, wat volgt is een overzicht van aankopen die ik graag zou zien. Zo maken we er weer een Ajax-waardige selectie van. Weg met de middelmaat!

Na vrijwel iedereen te hebben weggestuurd, moet de selectie weer worden aangevuld. Ajax en doen wat ik wil is natuurlijk een utopie, maar het gaat me niet per se om de namen, maar meer om de gedachte. Het kan bij een topclub niet zo zijn dat supporters oprecht twijfelen of er scouts in loondienst zijn. Het zou natuurlijk van de zotte zijn als ík hier in mijn woonkamer een transferlijst kan samenstellen. Dat is serieus werk. Toch doe ik een poging. Bij gebrek aan beter.

Zonder te overdrijven zijn er momenteel voor spelers twee manieren om bij Ajax te belanden: redelijk tot goed spelen bij een willekeurige club in de Eredivisie óf geboren worden in Denemarken. Ik zou liever eens een ‘tropische verrassing’ en een ‘grote naam’ aangetrokken zien worden. Ik noem enkele voorbeelden.

Links- en rechtsback

We hebben in ieder geval een nieuwe links- en rechtsback nodig. Eentje moet een talentvolle speler zijn waar later nog een doorverkooppercentage op valt te bedingen, de ander moet een ervaren speler zijn. Op rechts kwam ik uit bij Cyrus Christie, een 22-jarige speler van Derby County, die een ijzersterk seizoen achter de rug heeft op het tweede niveau van Engeland. Huren is ook een optie. Een andere goede rechtsback is, natuurlijk, sprinter DeAndre Yedlin. Gekocht door het koopgrage Tottenham, dat ook al Kyle Walker heeft voor die positie. Kan dus zomaar eens lukken, moet je het wel proberen. Op de rechterkant zoeken naar ervaring heb ik niet gedaan, omdat er één in Istanbul klaar staat om opgehaald te worden: grappenmaker Emmanuel Eboué, 31 jaar, heeft alles al meegemaakt. Hij is goed, aanvallend en superlijm voor elke spelersgroep. Daar bedoel ik mee: volgens mij kan het allemaal wel wat gezelliger in de spelersgroep. Niemand die daar beter in is dan Manu, duik maar eens in Youtube.

Op links ligt onze korte-termijn-toekomst in Duitsland. Met Fuchs van Schalke 04 en Marcell Janssen van HSV zijn er twee spelers beschikbaar met een aflopend contract. Beide heren zijn 29 jaar en zeker van toegevoegde waarde. Minder ervaren, maar wel een groot talent is Emre Tasdemir. De 19-jarige back van Bursaspor loopt rond met de bijnaam ‘de binnenlandse Bale’ (voordat de Welshman transformeerde in een blok beton met zo’n lullig diadeem). Beschikt over een uitstekend loopvermogen, snelheid en kan een bal afpakken.

Voor het centrum is talent in mijn ogen geen optie. Zoals ik eerder aangaf heeft Veltman ervaring en hardheid naast zich nodig. Ajax kennende zal de voorkeur iets meer bij voetbal liggen dan bij meedogenloosheid. Dan zou ik het proberen bij Prödl, 27, van Werder. Gaan we echt een andere weg in, dan zou ik aankloppen bij de sloper uit Ecuador Frickson Erazo, 27 jaar. Ik heb ook nog de veelgenoemde Botteghin meegenomen. Als die tegen een leuke prijs is over te nemen, zeker doen. Alleen Hans Nijland kennende, zal wel weer de hoofdprijs moeten worden overgemaakt.

Aanvallende aankopen

Mijn eerste keus als extra vleugelspeler is zonder enige twijfel Tabare Víudez. De 25-jarige Uruguayaan zou de sensatie van de Eredivisie worden. Verder hebben ze bij Birmingham City een interessante Jamaicaan van 18: Demarai Gray. Zijn contract loopt af, hij is betaalbaar en bovendien getalenteerd.

Voor de spitspositie heb ik drie mooie opties met betaalbaarheid, ervaring en doelpuntengarantie als criteria. De eerste is Teofilio Gutierrez, een 29 jarige Colombiaan in dienst van River Plate, hij krijgt mijn absolute voorkeur. Optie twee is Spanjaard Gerard Moreno van Villareal. Op Gabri na hebben de Spanjaarden in Amsterdamse dienst geen pepernoot weten te raken, maar toch is Moreno het bekijken waard. De 23-jarige heeft veel speelminuten gemaakt en beschikt over een aflopend contract. Hij is in Spanje geen doelpuntenmachine, maar dat zou op een lager niveau wél kunnen gebeuren. Ten slotte is de Turkse Zwitser Eren Derdiyok voor een appel en een ei op te halen bij Kasimpasa. Zou een mooie aanwinst zijn!

Poen in ruil voor prestaties

Dat was mijn verlanglijstje. Nogmaals, het gaat niet specifiek om deze spelers, maar om het idee. Een beetje poen uitgeven in ruil voor prestaties, kwaliteit, plezier en uiteindelijk meer geld terugkrijgen dan je hebt geïnvesteerd. Ajax is een hartstikke gezonde club met een prima reputatie en genoeg zelf opgeleide spelers om dat nog heel lang te blijven. Ga nou alsjeblieft geen miljoenen uitdelen in de Eredivisie voor middelmaat. Kijk rond en neem een klein beetje risico. Als je de beste speler van de per linie gegeven voorbeelden eruit pikt, ben je volgend seizoen gegarandeerd kampioen. Durf het aan en neem die gok één keer.

Voorbeelden van mislukkingen geven kunnen we allemaal, maar zonder lef en inzicht hadden we ook nooit kunnen juichen voor Litmanen, Finidi, Kanu, Maxwell, Trabelsi en Zlatan. Moet ik doorgaan? Nee toch? Dat zijn namen, waar ons Ajax-hart sneller van gaat kloppen. Laten we hopen dat dat rijtje namen snel wordt aangevuld.

Deze gastcolumn wordt u aangeboden door Yordi Yamali (journalist, schrijver van het boek Wesley in Turkije en vooral Ajax-supporter) Ajax nieuws Ajax1.nl