Vanavond is het dan eindelijk zover: Ajax speelt weer in de groepsfase van de Champions League! AEK Athene, zal bij jullie niet zo heel bekend zijn. Bijna iedereen lijkt er vanuit te gaan dat het wel goed gaat komen, maar het blijft toch het hoogst mogelijke voetbalniveau. We nemen even een kijkje naar de tegenstander in speelronde 1!

We beginnen met de aanval van AEK: Ze bouwen graag op over de grond. Ze hebben dan ook een soort van Frenkie de Jong (let maar op Simões, nummer 8). Hij zakt ver terug en probeer altijd aanvallend te denken. De backs zijn ook belangrijk in balbezit, dus Ajax zal uit moeten kijken dat deze niet net zo gevaarlijk worden als tijdens de uitwedstrijd tegen Luik.

Waar liggen de kansen voor Ajax? Bij het veroveren van de bal. Het gaat heel belangrijk zijn om bij balverlies zo snel mogelijk het balbezit weer terug te krijgen. De Grieken kunnen zich prima ingraven en zorgen dat de tegenstander er niet makkelijk doorheen komt, maar in de omschakeling kan het nog veel beter.

We eindigen met iets wat we hopelijk veel gaan zien vanavond: Het verdedigen. AEK gebruikt een 4-4-2 opstelling. Tegen sterke tegenstanders zakken de aanvallers al een aardig stuk terug, meestal tot het middenveld van de andere ploeg. Dit zorgt voor weinig tegendoelpunten, al hebben ze vaak wel moeite met spelers die graag de diepte zoeken en met steekballen. Met Ziyech, Tadic en Neres liggen hier dus mogelijkheden voor de Amsterdammers.

Het feit dat AEK met veel (meestal iedereen) op eigen helft verdedigd zorgt wel voor een mogelijkheid op counters, hier moet Ajax dus wel goed voor uitkijken. Het is echter niet het geval dat ze ook echt de perfecte spelers hebben om te counteren, en daardoor bouwen ze, ondanks het feit dat ze niet heel veel balbezit hebben, meestal nog wel op.

Even afsluiten met een inkoppertje: Op voorsprong komen zou heel handig zijn vanavond, op achterstand komen totaal niet. Heel logisch, toch? Tegen Athene is dit extra belangrijk, aangezien ze zeker niet naar de Arena komen om aan te gaan vallen. Kijkend naar hoe creatief sommige Ajacieden zijn zal het vast wel lukken om kansen te creëren, ook tegen een club die met 11 man op eigen helft staat.