Keer op keer verschijnen interessante gegevens over de financiën van Ajax in de media. Vorige week werd op de aandeelhoudersvergadering nog eens benoemd dat Ajax een eigen vermogen heeft van 160 miljoen. De club wordt gezien als zeer vermogend. Maar hoe goed gaat het nou écht met Ajax?

Het Twitter-account Swiss Ramble maakte een analyse van de financiën van de Amsterdammers. De conclusie in het kort: het huidige businessmodel van Ajax is niet houdbaar als het echt wil aanhaken bij de Europese top. Daarvoor is de afhankelijkheid van de verkoop van spelers en inkomsten uit Europees voetbal te groot. Het steeds verkopen van je grote talenten zorgt er bovendien voor dat je elk jaar opnieuw je selectie op moet bouwen. Zo komt Ajax terecht in een vicieuze cirkel. Ajax benoemde dit zelf ook al eens.

Grote afhankelijkheid van verkoop van spelers

Aan de hand van de tweets van Swiss Ramble gaan we wat dieper in op de cijfers. Daaruit blijkt dat Ajax in de afgelopen 10 jaar maar liefst €277 miljoen euro verdiende aan het verkopen van spelers. Zouden we het verkopen van spelers in zijn geheel van de balans schrappen dan maakt Ajax opeens een schrikbarend verlies van €148 miljoen euro. Aan de andere kant gaf Ajax de laatste jaren natuurlijk ook flink geld uit aan het binnen halen van nieuwe spelers. Dat had het natuurlijk niet gedaan als het daar het geld niet voor had. Het verlies van €148 miljoen euro vertekent dus zeer, maar geeft wel aan dat Ajax deze inkomsten echt nodig heeft om zelf ook weer door te kunnen groeien en spelers als Dusan Tadic en Daley Blind te binden.

Ajax is nog lang niet het Bayern München van Nederland

De ambitie is om het Bayern München van Nederland te worden, zo werd laatst meerdere malen uitgesproken. Maar daar is Ajax zeker nog niet. Zodra inkomsten uit de verkoop van spelers en/of Europees voetbal een jaartje tegen vallen, zijn de verschillen in inkomsten klein. In 2018 heeft Feyenoord zelfs meer inkomsten van Ajax, omdat de Rotterdammers wel uitkwamen in de Champions League.

Daar tegenover staat bovendien dat de verschillen tussen Ajax en de Europese top wél groter worden. In 2011 waren de inkomsten van Ajax nog ‘slechts’ €11 miljoen minder dan de club die 20e stond op de ranking qua inkomsten. In 2017 is dat gat gegroeid naar €81 miljoen. En dat terwijl de inkomsten van Ajax wel toenamen tijdens deze periode. Overigens is 2017 tegelijkertijd een dubieus meetmoment, omdat de inkomsten van Ajax toen extreem laag uitvielen vanwege het mislopen van Europees voetbal.

 

Weinig groeimogelijkheden op andere vlakken

Het is niet gek dat Ajax kijkt naar mogelijkheden om buitenlandse fans aan zich te binden, want in eigen land zijn de groeimogelijkheden inmiddels bekend. De club zit vast aan een tv-deal van 12 jaar met FOX Sports, die pas sinds 2013-2014 loopt. Bovendien is de Johan Cruijff Arena wedstrijd na wedstrijd uitverkocht, ook daar zitten dus weinig mogelijkheden om meer inkomsten te genereren. Tenzij Ajax de ticketprijzen verhoogt of het stadion uitbreidt. Beide geen heel voor de hand liggende opties.

Conclusie

Ajax lijkt dus een beetje het slachtoffer te worden van zijn eigen succes: het opleiden van spelers en deze vervolgens voor de hoofdprijs verkopen. Daar lijkt een verschuiving in te komen, met het kunnen aantrekken van spelers als Dusan Tadic en Daley Blind. Het is echter de vraag om zulke stappen genoeg gaan zijn om aan te haken bij de Europese (sub)top. Het aantrekken van routiniers zorgt er immers voor dat eigen talenten later zullen doorbreken, waardoor deze inkomstenbron mogelijk stagneert. En dat terwijl het op dit moment de belangrijkste inkomstenbron is.

Binnen de club zijn er ongetwijfeld strategieën over hoe dit zich verder moet gaan ontwikkelen. Feit is in ieder geval dat Ajax nog een lange weg te gaan heeft om echt weer aan te haken bij de top.