Na het zeer succesvolle seizoen vorig jaar is het natuurlijk nog steeds gek dat Ajax zich moet kwalificeren via de play-offs, maar na het uitschakelen van PAOK staat alleen APOEL nog tussen de Amsterdammers en de groepsfase. De Cyprioten zijn geen onbekenden voor Ajacieden, in het seizoen 2014-2015 zaten beide ploegen al bij elkaar in Groep F van de Champions League. Toen werd het in Nicosia 1-1, en in Amsterdam 4-0.

Er valt nog weinig te zeggen over de speelwijze van APOEL onder de nieuwe trainer, Thomas Doll, aangezien deze nog geen twee weken geleden is aangesteld en dus zijn debuut maakte tegen Qarabag. In deze wedstrijd begon de Duitser met een 3-4-3-systeem.
Hij veranderde eigenlijk weinig ten opzichte met de vorige trainer en ging met aardig wat geluk door na een 0-2 overwinning.

Aankomende dinsdag zal je vast een paar bekende gezichten zien bij de Cypriotische tegenstander. Één daarvan is Uros Matic, het broertje van Nemanja, en ex-speler van NAC Breda. Perr Schuurs zal ook een oud-teamgenoot tegenkomen, André Vidigal. De linksbuiten is momenteel verhuurd door Fortuna Sittard en is samen met de verdediger die nu bij Ajax speelt in 2017/18 gepromoveerd naar de Eredivisie. Ook doelman Boy Waterman staat onder contract in Cyprus, maar hij zit vooral op de bank.

Het zal je niks verbazen; Tegen een goed voetballende ploeg zakt APOEL ver terug en houdt het zo goed mogelijk de eigen zestien dicht. Ze proberen de bal bij de zijlijn te houden, hem daar te veroveren en dan te counteren. Het is belangrijk dat de Amsterdammers geduldig zijn, en geen rare dingen gaan doen als ze er niet makkelijk doorheen komen. Het zal niet makkelijk gaan, maar met de kwaliteit die Ajax in de selectie heeft moeten er genoeg kansen komen om APOEL zonder al te veel moeite naar huis te sturen, zeker aangezien Qarabag dit ook had kunnen doen.

Natuurlijk blijven ze niet 90 minuten lang verdedigen, als ze kansen zien in een counter, maken ze daar ook gebruik van. De backs gaan hogerop staan en doen meer mee als buitenspelers, terwijl de twee spitsen en de aanvallende middenvelder richting het doel van de tegenstander gaan. Hierdoor is ook APOEL wel weer gevoelig voor een tegenaanval, en hierdoor was het Champions League avontuur ook al bijna over na het tweeluik tegen Qarabag. De Azerbeidzjaanse tegenstander scoorde meerdere keren uit een counter.

Concluderend; het zal niet heel makkelijk gaan om door de verdediging van APOEL heen te voetballen, maar met de kwaliteiten die Ajax in huis heeft moeten er genoeg kansen gecreëerd worden. Scherp en geduldig blijven is belangrijk, en dan zou het geen probleem moeten zijn om dit seizoen ‘gewoon’ weer Champions League te spelen.

Inmiddels is er bekend gemaakt dat Promes niet mee gaat naar Cyprus, hij heeft nog te veel last van zijn blessure die hij opliep in Venlo. Hakim Ziyech en Mazraoui gaan wel mee.