Ajax gaat het in de dubbele confrontatie tegen Dynamo Kiev, in de strijd om een ticket voor de groepsfase van de Champions League, niet makkelijk krijgen. De Oekraïner Evgeniy Levchenko, opgeleid bij Shakhtar Donetsk en oud-speler van FC Groningen en Willem II, kent Dynamo goed. In De Telegraaf vertelt hij wat de sterke en de zwakke punten zijn van de ploeg.

Met name Viktor Tsygankov zullen de Amsterdammers goed in de gaten moeten houden. De 20-jarige middenvelder is volgens Levchenko een van de beste spelers in de Premjer Liha. “Zijn doel is een mooie transfer naar het buitenland, achter Andriy Yarmolenko aan, die van Dinamo Kiev naar Borussia Dortmund ging en nu is verhuurd aan West Ham United”, aldus Levchenko. “Tsygankov is technisch, snel en niet bang om acties te maken. Tegen FC Olexandria scoorde hij afgelopen weekeinde als invaller de winnende treffer. De andere speler om in de gaten te houden is Benjamin Verbic, een 24-jarige buitenspeler en een heel intelligente jongen. De Sloveense international heeft een goede individuele actie en een neusje voor de goal.”

“De twee verdedigende middenvelders zijn de internationals Serhiy Sydorchuk en Denys Garmash. Die laatste heeft nog weleens gekke momenten dat hij zomaar iemand doormidden kan schoppen en van het veld wordt gestuurd. De spits Artem Besedin is vrij bonkig. Hij heeft weinig techniek, maar ongelooflijk veel duelkracht. Besedin scoort moeilijk, maar was in de vorige ronde tegen Slavia Praag wel trefzeker. Hij rent en vliegt, maar heeft weinig rendement.”

“Rechtervleugelverdediger Tomasz Kedziora is de zwakste van de vier verdedigers, niet sterk, dus die moet Ajax voortdurend opzoeken”, vertelt Levchenko, die denkt dat de kansen voor Ajax dan ook op links liggen, Wat dat betreft is het voor Ajax jammer dat David Neres tegen VVV-Venlo geblesseerd is geraakt. Kedziora is op snelheid te pakken en weet zich moeilijk raad met één-tweetjes. Aan die kant liggen echt grote kansen voor Ajax.”

Dynamo Kiev is volgens Levchenko Kiev ‘een echte counterploeg’ en de Oekrainers moeten het vooral van hun fysiek hebben. Volgens Levchenko is Dynamo Kiev ‘een echte counterploeg’ en moet de club uit Oekraïne het vooral van zijn fysiek hebben. “Het nadeel daarvan is – en dat zag je in de vorige ronde tegen Slavia Praag – dat de pijp na zeventig minuten helemaal leeg is. Dan hebben ze niks meer om op terug te vallen. De kunst voor Ajax is – en dat weet Erik ten Hag ook wel – om net zoals thuis tegen Standard Luik uit de duels te blijven. Dynamo zal de beelden van Ajax hebben bekeken en misschien wat hoger druk zetten, de bal in de eerste of tweede fase willen veroveren en dan keihard willen toeslaan.”

TV-tip: Zo kun je het duel Ajax – Dynamo Kiev kijken