© Proshots

Marcel Keizer heeft begin dit seizoen het stokje overgenomen van de naar Borussia Dortmund vertrokken Peter Bosz. Op het aantrekken of beter gezegd, doorschuiven van Marcel Keizer werd verschillend gereageerd. Er waren twee spreekwoordelijke kampen. Één gaf hem een kans en vertrouwde erop dat Keizer de lijn van Jong Ajax bij 1 kon doortrekken. Het andere vond hem een ‘nobody’ en begreep niet dat Ajax iemand met zo’n achtergrond als trainer van Ajax 1 aan kon stellen.

De eerste weken gaan Keizer niet voor de wind, het Ajax van Keizer kreeg in 10 wedstrijden 19 goals tegen en scoorde zelf 18 keer. Met de gebeurtenis rondom Nouri nog in het hoofd en het uitblijven van aankopen, is Ajax ook nog eens dramatisch aan het seizoen begonnen. Klaassen, Traoré, Tete, Riedewald en Sanchez vertrokken. Hiermee ontstonden zowel in de basis als op de bank een aantal gaten. Tot op heden zijn deze gaten nog niet in zijn geheel opgevuld. Donny Van De Beek vulde het gat van Klaassen op. Neres, Kluivert en Cerny staan te trappelen om de flanken op te vullen, en Ajax haalde Johnsen van Heerenveen, een talentvolle linksbuiten die erg imponeerde in zijn eerste wedstrijd met Jong Ajax. Tete is vervangen door Orejuela, de Colombiaan kwam over van Deportivo Cali. Het vertrek van Riedewald en Sánchez is tot nu toe nog niet op gevangen.

De transfer van Sánchez hing al een aantal dagen in de lucht, hierdoor ontbrak hij al tegen Heracles waardoor Dijks een basisplek kreeg op linksback. Ook tegen Rosenborg was dit het geval. Dit zorgde ervoor dat Viergever links-centraal ging spelen en Dijks de nieuwe ‘opkomende back’ werd van Keizer. Younes en Neres kropen regelmatig naar binnen waardoor er ruimte ontstond voor Dijks en Veltman om op te komen. Het probleem was alleen dat Dijks met zijn slechte voorzetten niks toevoegde aan de aanval, en Veltman het inzicht niet heeft om aanvallend iets toe te voegen, het is immers geen back. En zeker geen ‘Ajax-back’. Ook stond Ajax bedroevend stil, het bewoog niet waardoor Schöne snel gedwongen werd de lange bal te hanteren. De tactiek van Keizer roept om twee backs die aanvallend iets toevoegen. Types als Sinkgraven en Orejuela zouden beter tot hun recht komen, dit omdat zij aanvallender ingesteld zijn dan Dijks en Veltman, het zijn immers ook ex-aanvallers. Orejuela heeft nog lang de tijd nodig om klaar te zijn voor het echte werk. Sinkgraven lijkt enorm blessuregevoelig. De vraag die je vervolgens terecht kunt stellen: moet Keizer zijn tactiek niet wat meer aanpassen aan het materiaal dat hij heeft? Terugvallen op de tactiek van Bosz lijkt dan het veiligst.

Aan de opkomende backs alleen schorten het niet tegen Rosenborg, Ajax was/is inspiratieloos, traag en kiest vaak voor de moeilijke oplossing. Het Ajax van Peter Bosz swingde en speelde imponerend snel en agressief voetbal. Het Ajax van Keizer lijkt tot dusver geen idee te hebben wat het moet doen. Terugvallen op spelers als Ziyech, Schöne, Younes, Veltman of Viergever kan het niet. Schöne komt al weken handelingssnelheid te kort en Ziyech, Younes en Veltman lijken ook hun beste vorm nog niet gevonden te hebben. Dit zijn ten slotte de spelers die vorig jaar onder Bosz de finale haalde.

De vraag is dus, ligt het aan het materiaal dat Keizer tot zijn beschikking heeft, of is het de tactiek van Keizer die tijd nodig heeft? Het is alarmfase 1 bij Ajax. Nadat het eerder ten onder ging tegen Nice in de voorronde van de Champions League, verloor het de seizoensopening bij Heracles Almelo. Daarnaast dreigt het ook nog eens Europees voetbal mis te lopen dit jaar. Er zullen voorin op het middenveld en zeker achterin nog wat spelers bij moeten komen. Maar Overmars heeft tot nu slechts het geld talloze keren geteld, in plaats van het uit te geven.