Afgelopen zomer werd Lucas Andersen door Ajax binnengehaald. In navolging van zijn landgenoten Christian Eriksen, Nicolai Boilesen en Viktor Fischer is Andersen het vierde grote talent dat binnen een paar jaar de overstap maakt van Denemarken naar de Nederlandse titelhouder. Op trainingskamp in Rio de Janeiro, waar Andersen zich samen met de rest van de Ajax-selectie voorbereidt op de tweede seizoenshelft, voert de 18-jarige multifunctionele voetballer het woord in gesprek met www.ajax.nl.

Al vroeg in het seizoen mocht Andersen met de selectie meetrainen, doordat hij wekelijks liet zien grootste, specifieke kwaliteiten te bezitten in de wedstrijden van Jong Ajax op de maandagavond, werd de frequentie daarvan steeds groter en mocht hij vorige maand zelfs debuteren in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen (2-0 winst). Andersen blijkt gretig te zijn en hongerig naar succes: “Ik wil klaar zijn, in topvorm zijn, en me goed voelen als het seizoen wordt hervat.”

Van de druk die op hem wordt uitgeoefend heeft het toptalent geen enkele last, zo zegt Andersen nog meer: “Pressure is good, ik houd wel van een bepaalde druk. Het is goed om het te moéten laten zien. Dit is wat je wilt. Deze week kan ik weer wat dichter bij het team zijn.’’

Voor het nieuwe jaar heeft Andersen twee belangrijke voornemens: “Spelen en scoren”. Over zijn debuutwedstrijd heeft het toptalent gemengde gevoelens overgehouden: “Om in de ArenA voor meer dan 45.000 toeschouwers te mogen voetballen is fantastisch. ,Maar ik ben nog steeds teleurgesteld over de kans die ik miste. Ik had moéten scoren na de steekpass van Fischer. Helaas lukte het in de slotfase nét niet.”

Andersen werd op de slotdag van de transfermarkt afgelopen zomer door Ajax binnen gehengeld. Voor een bedrag van om en nabij de anderhalf miljoen euro maakte de jeugdinternational de overstap van Aalborg BK naar de Nederlandse hoofdstad, daarmee troefde Ajax internationale grootmachten onder wie Liverpool en Borussia Dortmund af in de strijd om het Deense wonderkind.