Andre Onana ontving donderdag de titels voor ‘Ontembare Leeuw’ én ‘beste keeper van Afrika’. Dat hij een fantastische keeper is, dat wisten we natuurlijk al een tijd. De vrolijke Kameroener staat er eigenlijk altijd als het moet. Op foutjes kunnen we hem nauwelijks meer betrappen, op misschien de goal bij Benfica-uit na.

Verder doet Onana het eigenlijk belachelijk goed, zo laten ook zijn statistieken zien. De mannen van StatsBomb ontwikkelden een model om de prestaties van spelers en nu ook die van keepers te beoordelen. Hoe verder onderstaande radar gekleurd is, hoe beter de score. De buitenste ring staat voor de beste 5% aan keepers. En dan zien we: Onana scoort op bijna alle vlakken maximaal.

Nu zijn die getallen wat abstract, dus we lichten graag het één en ander toe.

GSAA%: Op deze statistiek scoort Andre Onana met 11% maximaal. Dit staat voor Goals Saved Above Average Percentage. Oftewel: hoe heeft een keeper het gedaan ten opzichte van wat er verwacht wordt. Hierbij wordt gekeken naar het verwachte aantal goals en schoten dat een keeper heeft gehad. Onana houdt dus veel meer tegen dan gemiddeld.

Positioning error: Goed positioneren is cruciaal voor een keeper. Deze statistiek geeft aan hoe ver van de optimale positie een keeper gemiddeld genomen staat. Ook wat betreft positionering blijkt Onana dus een absolute topper.

CCAA%: Deze statistiek is iets ingewikkelder en gaat erover hoe vaak een keeper uitkomt bij bijvoorbeeld hoge ballen en ballen die de zestien in komen. Hoe meer een keeper van de lijn komt en dus meevoetbalt, hoe beter dit in het model wordt beoordeeld. Dit omdat uit je doel komen kansen van de tegenstander kan voorkomen, maar tegelijkertijd risico’s met zich meebrengt. Op dit vlak scoort Onana gemiddeld.

GK Agressive distance: Ook deze statistiek gaat over meevoetballen. In hoeverre komt een keeper van zijn lijn af om verder in het veld onderscheppingen te doen of ballen weg te werken. Het zal niemand verbazen, aangezien we Onana geregeld rond de middenlijn zien staan: hier scoort hij maximaal.

Pass into danger %: Deze statistiek spreekt voor zich: hoe vaak speelt de keeper iemand aan terwijl deze speler onder druk staat? Onana doet ook dit erg goed en weet eigenlijk vrijwel altijd een medespeler te vinden die vrij staat.

Positive outcome contribution: De laatste statistiek tenslotte is wat vager en gaat over hoe vaak een keeper betrokken is bij gebeurtenissen met een ‘positive outcome’.

De cijfers van Andre Onana zijn dus ongekend en als je het zo bekijkt lijkt Onana wel een beetje uitgeleerd in de Eredivisie. We hopen natuurlijk dat hij nog een tijdje bij Ajax blijft, maar het zal interessant zijn om in de gaten te houden of hij deze cijfers vast kan houden in een grotere competitie.