Na de vernedering in Eindhoven werd de spelersbus van Ajax zondag bij de Johan Cruijff Arena opgewacht door woedende supporters. Hierbij zou Hakim Ziyech een duw van een supporter hebben gekregen. Andy van der Meyde vindt dat dit niet door de beugel kan.

“Ik heb gehoord dat er wat geduwd werd, maar ik heb niet gehoord dat er ook is geslagen of geschopt. Dat moeten ze ook niet doen, ze moeten van die spelers afblijven”, zegt de oud-voetballer van onder meer Ajax, Inter én PSV tegen Ajax Showtime. “Ik weet dat het moeilijk is, maar die jongens willen niet expres verliezen.”

Het valt Van der Meyde op dat de spelers van Ajax steeds vaker worden uitgefloten door de eigen fans. “Het lijkt erop dat het dit seizoen erger is geworden. Als je geen zin hebt om te komen, kom dan niet en ga thuis zitten fluiten. Het uitfluiten is altijd wel gebeurd, maar het is nu wel heel erg. Er hangt een te negatieve sfeer in het stadion. Als je niet wil en je hebt een slechte zin, ga thuis de boel verzieken, maar niet in het stadion. Niemand wordt er beter van. Ze gaan er minder door voetballen. Misschien willen sommigen de bal niet eens meer.”

De oud-international baalde stevig van de nederlaag die Ajax leed in Eindhoven. “Die wedstrijd was natuurlijk dramatisch. Dat was niet des Ajax”, vindt Van der Meyde. “Ik had niet verwacht dat ze zo op hun flikker zouden krijgen. Je laat PSV toch geen kampioen worden tegen je eigen team in Eindhoven? Ja, het was wel echt een tik. Ik vond het wel erg en ik baal daar wel van, ja.”