Vurnon Anita moet als voormalig verdediger nog even flink wennen op zijn nieuwe positie als middenvelder. Dat zei hij na afloop van de oefenwedstrijd tegen HSV. Gisteren al meldden wij dat Anita er sinds de komst van Frank de Boer volgens zijn eigen coach goed aan zou doen om zich te richten op een plek op het middenveld. De Boer vindt zijn pupil namelijk niet geschikt voor de positie van linksback, de positie waarmee hij – nota bene met diezelfde De Boer als assistent-coach – het Nederlands elftal haalde en bijna mee mocht naar het WK.

“Het was wel even wennen weer om op het middenveld te starten,” zegt Anita. “Ik heb natuurlijk anderhalf jaar niet op het middenveld gespeeld, dus was het ‘ff wennen’. Maar op zich ging het best aardig. Daarna weer even op de rechtsbackpositie en weer terug naar het middenveld.” De Ajacied zwierf door de wedstrijd heen over het hele veld van de Duitsers en moest zich dus constant aanpassen aan een nieuwe positie. In de jeugd werd Anita standaard ingezet als middenvelder, maar bij gebrek aan een echte linkerverdediger – want ook Emanuelson werd opgeleid als ’10’ – posteerden verschillende Ajax-trainers hem toch op links.

Of Anita’s toekomst op het middenveld of in de verdediging ligt, weet hij niet. “Ik heb nog niks van de coach gehoord. Ik denk dat het dit trainingskamp wel wat duidelijker wordt, en dan zullen we zien.  Ik vind het middenveld niet per sé fijner dan back, als ik maar mag spelen zeg ik zelf altijd,” aldus Anita.

Foto: afdb.nl – Oscar