Vurnon Anita (21) mocht de laatste twee Eredivisiewedstrijden van Ajax in de basis beginnen en startte donderdag in het bekerduel met RKC Waalwijk (5-1) weer op de bank. Onder Frank de Boer heeft hij geen vaste basisplaats meer, maar zijn glimlach heeft hij behouden.

Wijze les van ouders

“Je ziet me altijd met een glimlach. Altijd blijven lachen”, vertelt Anita aan Goal.com. “Ik kan mijn mindere dagen hebben, maar ik zet me er snel overheen. Als ik voetbal en fit ben, ben ik altijd blij. De trainer (Frank de Boer, red.) koos voor iemand anders en ik heb me meteen over die teleurstelling heengezet. Ik ben iemand die zijn hoofd niet snel laat hangen. Op de training geef ik alles om te laten zien dat ik in de basis hoor en dan is de keuze aan de trainer. Ondanks teleurstellingen moet je er altijd voor gaan, want zo is het leven. Dat heb ik van huis uit meegekregen. Mijn ouders hebben dat er toch wel een beetje ingeramd. Antillianen hebben de naam om snel op te geven als het even tegenzit, maar ik probeer juist een ander voorbeeld te geven. Ik probeer altijd positief te blijven en blijf keihard werken.”

Lof van teamgenoten

Zijn oud-ploeggenoot Marvin Zeegelaar, die momenteel op huurbasis uitkomt voor Excelsior, was deze week in Voetbal International vol lof over Anita. “Die jongen kan zó verschrikkelijk goed voetballen. Hij komt beter tot zijn recht op het middenveld”, zei Zeegelaar. “Leuk dat Marvin dat zegt”, reageert Anita. “Ik hoorde dat de jongens het erover hadden en ze hebben het me laten lezen. Ik voel me wel gewaardeerd. De jongens weten wat ik kan. Ik richt me niet echt op één positie. Ik kan op het middenveld spelen, of rechtsback, of linksback. Met de trainer heb ik een tijdje terug wel even gesproken. Hij vindt dat ik goed bezig ben. Ik moet me focussen op de positie van rechtsback achter Greg en op het middenveld. Dan zie je toch dat ik in sommige wedstrijden weer linksback kom te spelen. Dat is niet erg. Ik wil gewoon spelen.”

Extra power

Anita kwam tegen RKC bij rust in de ploeg voor Mounir El Hamdaoui. “Ik heb mijn ding gedaan. De eerste helft was toch wel moeizaam en in de tweede helft zie je dat we goed kunnen voetballen en dat we doelpunten kunnen maken. En weer een bekerfinale, deze moeten we ook pakken. Nu kijken we eerst naar de volgende wedstrijd van zondag tegen AZ. Misschien sta ik in de basis, maar hoe dan ook geef ik alles. Ik weet wat mijn rol is en wanneer ik mijn minuten krijg, wil ik laten zien dat ik moet spelen. Ik kan toch wat extra’s brengen, zoals je ook tegen RKC kon zien, wat extra power. Ik ben een felle speler, zit er kort op en wil ballen veroveren zodat we weer verder kunnen voetballen.”

Contract tot 2012

Het contract van Anita loopt in 2012 af. Wat hem de komende jaren te wachten staat, is nog onduidelijk. “Na dit seizoen heb ik nog een jaartje en ik heb nog niet nagedacht over daarna. Ook heb ik nog niks van Ajax gehoord. We zullen wel zien. Ik blijf gewoon mijn best doen en dan hoor ik het wel. Ik leef van dag tot dag, bekijk alles stap voor stap.” Misschien stapt Anita volgend jaar wel transfervrij de Arena uit. Een ding is zeker: dat zal hij lachend doen.

Foto: afdb.nl – Oscar