Hans van der Zee heeft een arbitragezaak aangespannen tegen Ajax. De hoofdscout zou op staande voet zijn ontslagen vanwege ‘dermate ernstige zaken’, tenminste dat waren volgens aanwezigen tijdens de ledenraadvergadering van afgelopen maandag de woorden die algemeen directeur Rik van den Boog gebruikte. 

“De woorden van Van den Boog zijn flagrant in strijd met de waarheid. De zaak draait om het volgende: Van der Zee wordt een gebrekkige communicatie verweten wat betreft de aankopen in de periode Jol”, aldus Van der Zee’s raadsman mr. Harro Knijff.

Vooruitlopend op de zaak en om het ongelijk van Van den Boog te bewijzen, deed de raadsheer al het nodige huiswerk. “Hans had in zijn functie van hoofdscout toegang tot alle data waarin de scoutingrapporten zijn opgeslagen. Die toegang is hem nu ontzegd en dus heb ik Ajax gevraagd een kopie toe te sturen van alle scoutingrapporten uit de Jol-tijd. Ajax heeft dat verzoek afgewezen. Gisteren heb ik een verzoekschrift ingediend bij de arbitragecommissie om Ajax te gelasten een afschrift van de rapporten ter beschikking te stellen”, aldus Knijff.

“Dat moet niet zo’n heel grote opgave zijn”, zegt Knijff te weten waar de schoen wringt. “Want het zijn er niet zoveel. Het merendeel van de elf spelers is aangetrokken zonder scoutingrapport. En bij de anderen was het advies negatief of niet gelijkgestemd. Alleen bij Mounir El Hamdaoui en Demy de Zeeuw was er een unaniem, positief oordeel.”

Bron: Telegraaf