Stel dat de transferperikelen rond Luis Suárez en zijn overgang van Ajax naar Liverpool FC een dezer dagen zouden uitmonden in een arbitragezaak, dan kan de directie van de Amsterdammers – wat betreft het houden van de favoriete speler van menig Ajacied – het wel schudden. Waar Suárez drie jaar terug nog bot ving bij de arbitragecommissie toen hij het rustieke Gronigen wilde inwisselen voor de bombarie van Noord-Holland, heeft de Uruguayaan nu opnieuw geen punt bij de commissie. Hoewel Liverpool ongetwijfeld wel degelijk een vooruitgang is voor de spits, zowel op financieel als op sportief vlak, besluit een arbitragecommissie doorgaans dit níet als substantiële vooruitgang aan te merken. Maar een dergelijke procedure zou de verhoudingen tussen Ajax en Suárez zodanig op scherp zetten dat een vertrek de enige oplossing zou zijn.

Ajax liet maandagochtend een delegatie namens de Liverpudlians overkomen om de onderhandelingen over de overgang van de 24-jarige sterspeler in een serieuzer stadium te brengen. Volgens de Engelse roddeltantes van The Sun waren de in rood gehulde Britten zelfs bereid om hun ultieme bod te verhogen van minder dan €15 miljoen naar ruim €23 miljoen, al heeft Liverpool dat met volle overtuiging tegengesproken. Ook volgens Ajax zelf zou er nog nooit gesproken zijn over meer dan €14,9 miljoen. En toch; de Ajax-directie bleef standvastig. Althans, wat is ‘standvastig’? De vraag is waarom men Liverpool überhaupt liet overkomen om te praten als er vervolgens een miljoenen-ultimatum zou worden neergelegd als minimaal transferbedrag voor Suárez. De geruchten hieromtrent schommelen tussen de €30 miljoen en €35 miljoen. Tevergeefs dus. Het was immers voor vrijwel iedereen duidelijk dat dat bedrag niet betaald zou worden. Liverpool beschikt niet over het geld en heeft bovendien al eerder aangegeven niet aan dergelijke bedragen te willen beginnen.

Met het over laten komen en de illusie wekken dat er een goede kans was dat een transfer binnen afzienbare tijd ‘in de knip’ zou zijn, straalde de Ajax-directie onder leiding van Rik van den Boog, uit welwillend te staan tegenover het laten vertrekken van de man met de gouden voeten. Die vrede met het vertrek van Suárez werd niet alleen naar de buitenwereld en Liverpool uitgestraald, maar ook naar de aanvaller zelf. Waar de Uruguayaanse aanvaller met zijn vrouw op de bank hoopt de schorsing van nu bijna een maand voorgoed gedag te kunnen zeggen met het wisselen van werkgever, voelt de trotse man zich zonder twijfel aan het lijntje gehouden door de plotseling afgeketste onderhandelingen. En we weten nog goed welke gevolgen die situatie enkele jaren terug opleverde, toen Suárez FC Groningen wenste in te ruilen voor AFC Ajax: een boze Suárez, een boos FC Groningen en een grote haat van de Groningse supporters naar alles wat met Ajax te maken had.

Toen ‘El Pistolero’ nog in het Noorden van het land voetbalde, spande hij namelijk een arbitragezaak aan tegen zijn toenmalige club. Reden voor de rechtszaak was het feit dat de Groningers een onevenredig hoog bedrag vroegen voor een speler die men duidelijk niet wilde laten gaan. Ongeveer de situatie die nu lijkt te ontstaan dus, wanneer Ajax blijft vasthouden aan bedragen waar men zelfs in Engeland ‘u’ tegen zegt, en tegelijkertijd Suárez zelf steeds meer zijn zinnen zet op een vertrek. Praktisch werd het Suárez in 2007 verboden om verder te denken dan FC Groningen en daar was hij op zijn zachtst gezegd niet blij mee. De arbitragecommissie die de zaak behandelde sprak zich vervolgens toch negatief uit over de transfer, in het voordeel van de Groningers dus. Volgens hen zou Suárez er niet substantieel op vooruit gaan door over te stappen naar Amsterdam en wist de speler bovendien, tijdens het tekenen van zijn vorige contract, dat interesse van grotere clubs dan Groningen mogelijk was.

Een arbitragecommissie kijkt naar een paar voor hen belangrijke kernpunten. Ten eerste moet de speler er zowel financieel als sportief substantieel op vooruit gaan. Met een vermeend jaarsalaris van bijna €5 miljoen per jaar, zou Suárez op Anfield met gemak het dubbele gaan verdienen van het salaris dat hij krijgt over gemaakt van Rik van den Boog en de zijnen. In principe zou hier dus een ‘ja’ kunnen worden ingevuld. En ook sportief lijkt Suárez zeker een zaak te hebben, gezien het krachtsverschil tussen de Nederlandse ‘Micky Mouse’-competitie en de in Europa als zwaarste competitie geldende Engelse Premier League. Daar kan zelfs het verschil tussen de derde plaats die Ajax in neemt versus de schamele dertiende plaats die Liverpool is toebedeeld, niet tegen op. Maar niets is minder waar. In de zaak die Georgios Samaras lang geleden aan spande tegen SC Heerenveen om een overgang naar Manchester City af te dwingen, oordeelde de arbitragecommissie dat een overgang naar de Premier League niet genoeg is voor het keurmerk substantiële vooruitgang. Suárez zou de arbitragezaak tegen Ajax dus, net als destijds tegen Groningen, verliezen.

Maar er is nog iets. Zelfs al zou in een mogelijke rechtszaak worden geoordeeld dat de overgang van de Uruguayaan naar Liverpool in aanmerking komt voor het stempel substantiële vooruitgang, is het niet waarschijnlijk dat het kwartje uiteindelijk zijn kant op zou vallen. Zelfs dan zou Ajax haar speler netjes aan zijn contract kunnen houden. Dat weet Frank de Boer als geen ander. Toen hij destijds, als speler van Ajax, met zijn broer Ronald een zaak aan spande tegen zijn club om een overgang naar FC Barcelona af te dwingen, oordeelde de arbitragecommissie namelijk dat de interesse uit het buitenland al bestond voordat de contracten van de broertjes werden getekend. Met andere woorden: tekent een voetballer een contract met het volle verstand, terwijl hij weet dat er binnen enkele maanden een bod kan komen uit bijvoorbeeld Engeland of Spanje, dan heeft hij zich gewoon aan zijn contract te houden. Afspraak is afspraak. Wapperend met het nog geen jaar geleden getekende contract van Suárez in de hand, kan Rik van den Boog hem dus nog ruim 2 jaar aan zijn contract houden.

Mocht het zo ver komen in de transfersoap die zich sinds een week plaats vindt rondom Suárez, zijn club Ajax en wellicht toekomstige werkgever Liverpool, dan lijkt Ajax dus met gemak zo’n zaak te kunnen winnen. Toch kan men het in Amsterdam daarna toch wel degelijk schudden. Wat een arbitragezaak ook zegt, zodra deze is aangespannen vertrekt de speler vaak alsnog. Dat gold voor Samaras bij Heerenveen, dat gold voor de ‘Boertjes’ bij Ajax en dat gold voor Suárez bij Groningen. Nee, als Pere Guardiola zijn cliënt zo ver krijgt om een arbitragezaak aan te spannen, dan is het gedaan met de hoop op een langer verblijf van de beste speler van de Eredivisie in Amsterdam.

Vanavond rond etenstijd komt Rik van den Boog weer terug uit Zuid-Afrika, waar hij assistent-trainer van Frank de Boer, Hennie Spijkerman vergezelde om wat laatste contracten te ondertekenen aangaande zijn overgang van Ajax Cape Town naar Amsterdam. Pas vanaf dat moment zou weer gepraat kunnen worden over een mogelijke overgang van Suárez naar ‘The Reds‘.

Foto: afdb.nl – De Brouwer