De berichtgeving gaat al een vrij lange tijd, maar de samenwerking tussen het Slowaakse AS Trenčín en Ajax is eindelijk contractueel bevestigd. De Slowaakse club van Tscheu la Ling zal actief gaan samenwerken met de Nederlandse landskampioen. Dit meldt de club op haar officiële website. Marc Overmars van Ajax en Algemeen Directeur Róbert Rybníček van Trenčín tekenden donderdag een contract van één jaar met de optie op twee extra. De club spreekt zelf van een ‘exclusieve samenwerking’ met Ajax en een ‘historisch moment’.

Vooral op het gebied van de opleiding zal de samenwerking bekrachtigd worden. Jeugdtrainers zullen met elkaar in bespreking gaan hoe de opleidingen van beide clubs verbeterd worden. Róbert Rybníček: “Samenwerken met een club als Ajax is geweldig voor ons.” Ook op het gebied van scouting zullen de clubs elkaar ondersteunen. Een aantal spelers zullen in afzienbare tijd afreizen naar Amsterdam voor een stageperiode van een week, waaronder twee jeugdspelers.

Rybníček vervolgt: “In deze tijden is het zeer belangrijk om goed samen te werken met een goede partner om de club op het gebied van marketing, sport, financieel en educatief niveau omhoog te brengen. Ajax heeft een grote naam in de voetbalwereld vooral op het gebied van de jeugd. Dit is voor ons ook zeer belangrijk, vooral als je kijkt waar we vijf jaar geleden stonden.” De club van La Ling promoveerde in 2011 na vier jaar afwezigheid naar het hoogste niveau van Slowakije.

In het begin van dit jaar tekende de club ook een samenwerkingsverband met AGOVV Apeldoorn en was eerder verbonden met amateurclub TONEGIDO. Vorig jaar zomer werd La Ling nog door Johan Cruijff genoemd als de ideale Algemeen Directeur bij Ajax. Dit werd uiteindelijk tegengehouden door de Raad van Commissarissen onder leiding van Steven ten Have. In 2011 speelde het onder-19 team van Trenčín nog op Copa Amsterdam. Enkele spelers hiervan spelen nu in het eerste elftal.