© Proshots

Issam El Maach en Mitchel Bakker reizen vandaag met Ajax O19 naar Zweden, waar dinsdag de eerste wedstrijd tegen Hammarby wordt afgewerkt. Het tweetal kijkt uit naar het UEFA Youth League-duel. “Het wordt mijn eerste Europese wedstrijd in mijn carrière, dus dat is zeker spannend. Het is prachtig dat ik in het Ajax-shirt zo’n avontuur mag meemaken”, begint doelman El Maach tegenover Ajax.nl.

Ook Bakker heeft er zin in: “Een duel in de Youth League is totaal anders dan in de competitie. We moeten nog harder werken en nog beter samenwerken. Het gaat spel gaat een stuk sneller en de kansen die je krijgt moet je verzilveren, want andersom worden onze fouten ook afgestraft. In het buitenland maken details het verschil. Dat is in de landelijke competitie niet altijd het geval. Hier kom je soms nog weg met een slippertje.”

In het team van John Heitinga zitten veel buitenlandse talenten. In het begin is dat nog lastig met het communiceren. “Met zulke jongens is communiceren wat lastiger. We spreken niet de taal, maar dat lossen we op met Google Translate. We zeggen iets in het Nederlands, dat vervolgens vertaald wordt naar het Portugees. Danilo Pereira ligt bijvoorbeeld erg goed in de groep. Hij maakt veel plezier. Dat is fijn”, vervolgt de 17-jarige goalie, die dit seizoen eerste keus wil zijn onder de lat bij O19. Bakker hoopt dit seizoen aan te sluiten bij het eerste. “Mijn doel is om dit seizoen bij het eerste aan te sluiten. De plek linksachter is niet heel breed bezet. Ik ben een snelle, sterke en opkomende back die voorzetten kan geven. Ik werk iedere dag hard en hoop op dezelfde route als Justin Kluivert.”