Ajax behaalde afgelopen seizoen de halve finales van de Champions League en werd bovendien landskampioen, maar moet zich dit seizoen gewoon weer via de voorrondes proberen te plaatsen voor het miljardenbal. Op 27 juli begint het seizoen alweer met de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV, terwijl Erik ten Hag nog altijd een groot deel van zijn selectie moet missen.

De Ajax-trainer beseft dat de situatie verre van ideaal is. Enkele dagen na het duel om de Johan Cruijff Schaal staat de eerste Champions League-voorronde al op het programma. Op dit moment zijn David Neres en Nicolás Tagliafico nog actief op de Copa América, en Hakim Ziyech, Noussair Mazraoui en André Onana op de Afrika Cup. Daarnaast ontbreken Daley Blind, Matthijs de Ligt, Donny van de Beek en zomeraanwinst Quincy Promes, na hun deelname aan de Nations League-finale.

“Op dit moment zijn de Copa América en de Afrika Cup bezig. Dan praat ik over vijf of zes spelers die voorbestemd zijn om in de basis te spelen. Die zullen pas laat aan gaan sluiten en dat is gewoon een beperking”, aldus Ten Hag tegenover Ajax TV, die baalt dat de halve finalist zich via voorrondes moet plaatsen voor de Champions League. “Het systeem klopt niet, alleen daar kun je niets mee. Het geeft misschien het gevoel dat het unfair is, zeker als je bedenkt dat al die spelers nog actief zijn op toernooien.”

“Maar het is een gegeven en daar moet je mee omgaan”, beseft de oefenmeester. “Het is aan ons om ondanks deze beperkingen toch in Europa te komen. Er ligt wel een bepaald fundament van de speelwijze. Jongens uit de opleiding en nieuwe spelers, confronteer je daarmee. Als de kern er is, kunnen zij zich makkelijk invoegen. Door het fundament kun je gaan vernieuwen en stappen verder zetten. Je kunt meer en meer de diepte in.”

Bekijk het interview met Erik ten Hag hier: