Bas Nijhuis
Niklas Moisander & Bas Nijhuis

Ajacieden zijn niet blij met de aanstelling van Bas Nijhuis als scheidsrechter voor de Klassieker van aanstaande zondag tegen Feyenoord in de Amsterdam ArenA.

Ajax verloor zeven van de laatste tien wedstrijden onder leiding van de arbiter. Er werdt twee maal gelijk gespeeld en Ajax won slechts één keer onder zijn leiding. Op basis van deze gegevens is een nederlaag zo goed als zeker.

De slechte reeks van Ajax onder Nijhuis startte op 28 oktober 2012 met een gelijkspel, uit tegen Feyenoord. De scheidsrechter haalde de woede van de Ajacieden op de hals door Niklas Moisander voor een licht vergrijp met zijn tweede gele kaart naar de kant te sturen (foto), waarna Feyenoord alsnog een punt pakte.

Frank de Boer ergerde zich vreselijk aan Nijhuis. „Misschien hield Moisander licht vast, maar voor de rust was er een situatie met Christian Eriksen en Siem de Jong die twee tegen één kwamen te staan. Kelvin Leerdam hield vast, maar toen gaf hij helemaal niets. Misschien dat hij ook door het publiek een stempel wilde drukken en gaf hij daardoor zomaar een rode kaart.”

In zijn eersteKlassieker op 23 oktober 2011 gaf Nijhuis Kenneth Vermeer een rode kaart vanwege een overtreding op Guyon Fernandez. Tijdens AZ-Ajax op 11 augustus 2013 was Ricardo van Rhijn de sigaar. De supporters van Ajax bleken dat gisteren na Nijhuis’ aanstelling niet vergeten. “Precies degene van wie ik niet hoopte dat hij zou worden aangesteld, schrijf alvast maar een rode kaart en een penalty op”, aldus een supporter.

De enige wedstrijd die werd gewonnen onder leiding van Bas Nijhuis was op 22 december 2013 bij Roda JC. Ajax stond in de 87e minuut nog 1-0 achter en moest de toen 17-jarige Jairo Riedewald er met twee treffers aan te pas komen om de zege binnen te slepen voor Ajax (1-2). Ajax nieuws Ajax1.nl