© Proshots

Komende zondag speelt Ajax voor het eerst in de tweede seizoenshelft een thuiswedstrijd. De eerste twee uitwedstrijden werden gewonnen. Donny van de Beek laat weten dat de selectie van Ajax daardoor veel vertrouwen heeft. “We gaan de wedstrijd met heel veel vertrouwen tegemoet. Helemaal na vorige week, toen we wonnen van FC Utrecht. Utrecht-uit is wel bekend, dat is gewoon een hele lastig wedstrijd voor ons. Die overwinning was heel lekker. Eerst miste Lasse nog een penalty en vervolgens schiet hij de bal tien minuten voor tijd vol in de kruising. Heerlijk. We moesten daar ook gewoon winnen en dat het dan gebeurd is lekker”, vertelt de 19-jarige middenvelder in Ajax TV Kick Off.

“We hebben een hele brede selectie met veel goede spelers. Ik startte dit seizoen bij het eerste en moest het daarna vooral hebben van speeltijd in Jong Ajax. In die periode zat ik even in een dipje, maar ik heb het daar weer goed kunnen oppakken. Nu krijg ik weer vaker speeltijd in het eerste”, vervolgt hij. “In het begin van die periode was ik daar wel wat gefrustreerd over. Maar je moet geduld hebben en op een gegeven moment heb ik de knop omgezet. Ik zie wel wat er gebeurt en ik moet er gewoon voor zorgen dat ik presteer.”

Vlak voor de winterstop kreeg het talent de kans om zich te laten zien in de wedstrijden tegen Standard Luik en SC Heerenveen. Voor hemzelf waren dat dan ook mooie affiches. “Dat waren mooie wedstrijden om te spelen. Qua beleving was mijn hoogtepunt de wedstrijd tegen Heerenveen, denk ik. Toen moest het echt gebeuren. Ik kreeg toen een basisplaats en kon belangrijk zijn voor het team met een assist op Davy. Uiteindelijk draait het allemaal daarom. Ik moet scherp blijven en hopen dat mijn kans komt. En als die er komt dan moet ik die grijpen. Ik heb zeker geduld. Alleen je wilt niets liever dan spelen in het eerste van Ajax. Ik heb nog nooit over een verhuur nagedacht, omdat ik daar geen goed gevoel over heb. Dat komt omdat ik gewoon heel graag bij Ajax wil slagen. Ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat gebeuren.”

Ajax verkocht de afgelopen transferperiode twee middenvelders, waardoor er meer ruimte ontstaat voor Van de Beek. “Aan het begin van het seizoen was er een overschot aan middenvelders. Er was eigenlijk iets te veel concurrentie, maar dat heb je niet in eigen hand. Daar doe je niets aan. Voor mij en de andere jongens is het beter dat er nu wat minder middenvelders zijn. Er komen nu ook voor mij meer kansen. Als er komend seizoen een basisspeler vertrekt? Dan moet ik er voor zorgen dat ik er sta. Ik weet zeker dat ik het kan.”

Vaclav Cerny is bijna hersteld van een rugblessure. En daar is de middenvelder blij mee. “Ja, dat komt nu wel goed uit. We kunnen wel wat buitenspelers gebruiken. Ik heb natuurlijk veel contact met hem gehad. Hij heeft niet de makkelijkste tijd gehad. Ik ben blij voor hem dat hij weer op de weg terug is. Helemaal op onze leeftijd, dan wil je het liefst spelen. Als je dan een blessure krijgt, is dat heel moeilijk.”