Zaterdagavond werd er geloot voor de halve finales van de KNVB Beker. Feyenoord – Ajax kwam uit de koker en eigenlijk was niemand meer verrast dat Feyenoord opnieuw thuis speelt in de beker. Dat gebeurt de afgelopen 5 seizoenen namelijk wel héél erg vaak. In 17 van de 22 wedstrijden om precies te zijn. Daarbij zijn de finales die Feyenoord speelde als uitwedstrijd gerekend, omdat ze waren aangewezen als thuisploeg en de finale altijd in de Kuip plaatsvindt.

Maar hoe groot is die kans nou eigenlijk. Is dit nog toeval, of is er iets aan de hand? Ajax1.nl zocht uit hoe groot die kans is, hoe het eigenlijk met Ajax en PSV zit en keek ook naar de tegenstanders.

Ajax

Laten we beginnen met ons eigen cluppie. Ajax speelde (met de halve finale die er nog aan komt) in de afgelopen 5 seizoen 16 bekerduels. Daarvan mocht het er 5 in eigen huis spelen en speelde het er dus 11 buiten de deur. In een gemiddelde situatie kun je uitgaan van 8 thuiswedstrijden en 8 uitwedstrijden. De kans daarop is het grootst: 19,6%. Maar er zijn uiteraard altijd afwijkingen. Met 5 thuiswedstrijden speelt Ajax wat minder thuis dan je gemiddeld zou mogen verwachten, maar de kans op 5 thuiswedstrijden uit 16 duels is nog altijd ongeveer 6,67%. Het is dus niet heel uitzonderlijk en zeker goed mogelijk. De kans op 5 of minder thuiswedstrijden uit 16 duels, is namelijk ruim 10%.

PSV

PSV speelde de afgelopen 5 seizoenen 15 duels in de beker. Op basis van gemiddeldes zou je dus verwachten dat PSV 7 of 8 wedstrijden hiervan thuis mocht spelen. En dat was ook zo: PSV speelde 7 wedstrijden thuis en dat is dus mooi gemiddeld.

Feyenoord

Maar dan Feyenoord. Zoals gezegd speelde de club 17 van de laatste 22 bekerduels thuis. En dat is wel degelijk heel erg uitzonderlijk te noemen: de kans hierop is maar 0,63%. Sterker nog: de kans op 17 of maar thuiswedstrijden van de 22 is in totaal maar zo’n 0,83%. In 99,17% van de gevallen zou een club dus minder dan 17 wedstrijden van de 22 thuis spelen.

Tegenstanders

Overigens wordt er ook vaak gezegd dat Feyenoord weliswaar vaak thuis speelt, maar dat het altijd zware tegenstanders treft, terwijl Ajax geregeld tegen amateurclubs speelt. Daarom zijn we ook daar in gedoken. Als we puur naar de aantallen kijken, speelt Feyenoord inderdaad erg vaak tegen een Eredivisieclub: 19 van de 22 keer. Ajax speelde 7 van de 16 keer tegen een Eredivisieclub.

Dat lijken dus grote verschillen, maar als we naar de statistieken kijken valt dat mee. De kans om een Eredivisieclub of juist een club uit een lagere divisie te loten, is namelijk lang niet altijd 50/50. Over het algemeen is in de eerste twee rondes is de kans groter dat je een club uit een lagere divisie treft dan een club uit de Eredivisie. Daarna zijn er meer Eredivisieclub over en is de kans logischerwijs groter dat je een Eredivisieclub treft.

De afgelopen 5 seizoenen mocht Feyenoord 2 keer starten tegen een club uit een lagere divisie en begon het 3 keer tegen een Eredivisieclub. De kans daarop is nog altijd zo’n 10%. De kans op 2 keer een Eredivisieclub en 3 keer een club van een lagere divisie, zoals Ajax trof, is zo’n 28%. De kans op 4 van de 5 keer openen tegen een club uit een lagere divisie is het grootst: ruim 38%.

Ajax treft dus weliswaar vaker een club uit een lagere divisie, statistisch gezien is dat niet heel vreemd. Ajax is de laatste jaren vaak vroeger uitgeschakeld in het bekertoernooi. In de rondes waarin Ajax wel actief was, was de kans op een club uit een lagere divisie groter. Eigenlijk altijd 50% of groter. Alleen toen Ajax in 2016-2017 Cambuur trof, was de kans op een club uit een lagere divisie 40%. Ajax werd toen nota bene uitgeschakeld.

Feyenoord treft dus vaker een Eredivisieclub, maar gezien hoever de Rotterdammers vaak in de beker komen niet gek. Laten we nog even inzoomen op dit seizoen. Feyenoord begon tegen een club van buiten de Eredivisie, de kans daarop was 73,02%. De meest logische loting dus. Vervolgens trof Feyenoord ADO Den Haag. De kans op een Eredivisieclub was toen 45,16%, iets kleiner dan de helft dus en een beetje pech voor Feyenoord. Maar in de rondes daarna was de kans op een club uit de Eredivisie 53,33% en 85,7%. Weinig aan de hand dus.

Conclusie: ja, er wordt in Rotterdam vaker tegen Eredivisieclubs gespeeld, maar niet uitzonderlijk vaak, het is vooral logisch. Dat er zo vaak in de Kuip wordt gespeeld, dát is wel uitzonderlijk.