De jeugdopleiding van Ajax wordt in juni naar alle waarschijnlijkheid versterkt met toptalent Francesco Antonucci. De 15-jarige aanvallende middenvelder speelt op dit moment bij Anderlecht, maar zal na zijn verjaardag in juni een driejarig contract gaan tekenen bij Ajax. Belgische journalisten zijn het er over eens dat Anderlecht een goudhaantje gaat verliezen. “Dit is een zware klap voor de jeugdopleiding”.

Sven Claes, journalist bij de Belgische krant Het Laatste Nieuws, weet wat de kwaliteiten van Antonucci zijn: “Hij wordt al jaren gezien gezien als een groot talent. Het is een aanvallende middenvelder (een nummer tien) met een technische bagage”, vertelt Claes over de rechtsbenige Belg.

Bij Anderlecht was men al voor langere tijd overtuigd van de kwaliteiten van Antonucci: “Zijn vader reed al jaren rond met een Mercedes van Anderlecht”, vervolgt Claes. “Ajax is heel ver voor hem gegaan.” Volgens Dimitri Eeckhaut, collega van Claes bij Het Laatste Nieuws, krijgt Ajax de jeugdinternational niet voor niets. Een zogenoemde ‘sterkmaking’ (Vlaams voor een clausule waarbij Ajax belooft om hem in te lijven) is door Ajax afgekocht om actie te kunnen ondernemen.

Het talent van Antonucci staat buiten kijf, maar hij heeft volgens de journalisten nog een lange weg te gaan. Claes: “Op mentaal en fysiek vlak moet hij nog stappen zetten. Ajax heeft hem dan ook een persoonlijk programma aangeboden, zodat hij daaraan kan werken.”

Ook Eeckhaut heeft nog wel wat twijfels: “Antonucci maakte dit jaar niet de verwachte progressie waar. Hij heeft de beste voetjes onder de Belgische jeugdspelers, maar er zit weinig rendement in. Hij is top als de ploeg in zijn dienst speelt. In dat geval hoeft hij weinig defensief werk te doen en kan hij zich uitleven op het veld.”

Op Twitter wordt de potentie van Antonucci door Belgische voetbalfans in een rijtje genoemd met Thielemans en Januzaj. Eind juni zal duidelijk worden of de Belg ook echt naar Amsterdam komt, want dan wordt de jeugdinternational zestien jaar. Als hij zijn handtekening heeft gezegd, dan troeft Ajax onder andere Lille, PSG en Juventus af. Ajax nieuws Ajax1.nl