De Ajax soap neemt ondertussen ongekende proporties aan. Zelfs de vuilspuiterij is nu begonnen, er wordt geen middel geschuwd om elkaar zwart te maken en elkaar in een kwaad daglicht te stellen.

Uiteraard gebeurt dit allemaal natuurlijk met de beste bedoelingen en in het belang van Ajax. Rust wilde Steven Ten Have, rust voor Ajax en weer focussen op dat waar het om gaat: de toekomst van Ajax. Hij bedoelde natuurlijk dan wel een toekomst van Ajax met zichzelf als voorzitter van de Raad van Commissarissen, daarvoor is elk middel geoorloofd om te winnen.

Het absolute dieptepunt (ik dacht dat ik al in eerdere columns ook al wel eens een dieptepunt had meegemaakt) kwam gisteren naar voren: “Johan Cruijff is een racist”. Ja ja, wij hebben het nu allemaal gehoord van Steven Ten Have en Edgar Davids: Johan Cruijff beoordeelt mensen op basis van hun huidskleur en afkomst. Johan gaat nooit met mensen om in zijn vriendenkring met een kleurtje, Johan heeft altijd alleen maar spelers opgesteld die blank zijn, Johan heeft in Spanje alleen maar Nederlandse vrienden.

Daarom was Johan ook alleen op TV te zien bij Pauw en Witteman, hij wilde alleen met een witte man praten. Maar waarom is Johan dan een vriend van Sjaak Swart, Sjaak is toch Swart?

Het is toch allemaal heel logisch en racisme speelt hier geen enkele rol in. Natuurlijk is de Raad van Commissarissen ooit opgebouwd om een brede afspiegeling te zijn van Ajax, de maatschappij en de diverse elementen daarin.

Olfers zit er in omdat ze capabel is en vrouw, Davids zit erin omdat hij ex voetballer is en van allochtone afkomst. Over de voetbal/Ajax club achtergrond van Olfers kan je een issue maken, net als over de capaciteiten van Davids buiten de voetbalwereld en zijn geschiktheid als commissaris, maar dat is van ondergeschikt belang. Ergo, Olfers is benoemd omdat ze vrouw is, Davids omdat hij van allochtone herkomst is. Wat heeft Cruijff hier dan fout over gezegd? Niks, hij stelt een door hem gepercipieerd feit vast (wat communicatief niet slim is).

Wat denkt Ten Have: “Mooi, dat kunnen we gebruiken en in de media uitspelen. Zo kunnen we Johan nog wat meer discutabel maken en beschadigen”. Ten Have heeft namelijk wel wijze lessen geleerd van de periode Coronel/van der Boog, die hadden een handig media communicatiebureau ingehuurd om Cruijff te beschadigen. Ten Have heeft zelf een adviesbureau, dus die kan dat dus zelf wel.

De vorige raad van commissarissen lekte notulen en opgenomen gesprekken, let maar op, deze week worden de opnames gelekt van de RvC vergaderingen, misschien zelfs wel een gelekte video-opname van een RvC met Cruijff via de videolink in Barcelona.

Alles is geoorloofd. Ten Have heeft het namelijk zelf al gezegd: “Het is allemaal in het belang van Ajax, ons Ajax heeft rust nodig en alles gaat om de toekomst van ons Ajax”. Alles kan dan, “Je weet toch Jack, dat je gewoon Steven kan zeggen”. Jaaaaa, knikt Jack van Gelder braaf, en we brengen weer een prachtige scoop in beeld: “Johan Cruijff is een racist”. Arno Vermeulen zit er ook bij, die is al helemaal overtuigd, hij weet het zelfs zeker: “Johan heeft gezegd dat Edgar Davids alleen maar in de RvC zit omdat hij zwart is”.

Aanstaande maandag moet de ledenraad zich eens af gaan vragen of dit allemaal wel in het belang van de club Ajax is. Wil de club Ajax wel dit soort mensen in de Raad van Commissarissen van het bedrijf Ajax? Dit is allemaal Ajax onwaardig, mensen die zo met de club omgaan en over hun bestuurlijke verantwoordelijkheid nadenken, dat zijn geen clubmensen, dat zijn beroepsbestuurders.

Waar zij de echte Ajax clubbestuurders met het niveau en de normen en waarden van Van Praag cum suis? Mijn hart bloedt in ieder geval.

Door: Margammor