Dat de ’slachtoffers’ van de lijn Johan Cruijff gisteren al werkloos zouden zijn, zoals Rik van den Boog beweerde, is volgens Dennis Bergkamp een pertinente leugen. “Die mensen zouden niet gelijk op straat komen te staan. We wilden wél direct de knop omzetten om op 1 juli klaar te zijn. Maar uiteraard zouden de contracten worden gerespecteerd.”

Bergkamp betoogt dat er bij de invulling van het technische gedeelte sprake is van een uiterst zorgvuldig proces. “Waaraan heel veel mensen hebben meegewerkt. Het zijn allemaal ex-topspelers, die zo veel hebben meegemaakt, zo veel hebben gezien, een opleiding hebben genoten en de cursus Coach Betaald Voetbal hebben gedaan. Daarnaast heeft Johan Cruijff met zijn Foundation en de University twee organisaties achter zich, die ons zo veel hulp willen bieden als nodig is. Er wordt de indruk gewekt alsof we een aantal punten op een bierviltje hebben geschreven. Maar we beschikken over een dik, doordacht, tot in de puntjes uitgewerkt plan. Dan moet je ook stappen maken. Maar de directie struikelt al bij de eerste stap”, zegt Bergkamp in de Telegraaf.

Bergkamp geeft de moed niet op. “Ik heb nog steeds de hoop dat het goed komt. Helaas moet het – nu de directie niet thuis geeft – via een omweg. En na zeven jaar zonder titel is dat zonde van de tijd.”