Een lach, een aanmoediging en een aai over de bol bij één van de A-junioren. Aan niets was gisteren te zien dat Dennis Bergkamp met de pest in zijn lijf aan het werk is op de Toekomst. Toch is de sfeer verziekt op het jeugdcomplex van Ajax. ,,Ik ben geschrokken van het negativisme,” zegt Bergkamp vandaag in het AD. ,,Al die indianenverhalen.”

Te lang is het Leidseplein leeg gebleven, te diep ligt de herinnering aan roodwitte ballonnen aan de Stadsschouwburg. Frank de Boer, Dennis Bergkamp en Wim Jonk zouden volgens Cruijff het gouden technische hart moeten vormen. Tot JC en zijn discipelen vijf dagen geleden lijnrecht tegenover de Ajax-top stonden. ,,Ik had niet gedacht dat de boel daarna zó gemakkelijk zou ontploffen,” stelt Bergkamp. ,,Ik ben geschrokken van het negativisme.”

De voormalige wereldster is net klaar met de techniektraining. Drie tieners hebben onder zijn leiding hun techniek bijgeschaafd. Van pylon naar pylon dribbelen met tussendoor een schaar. Links én rechts. Of de schijnbeweging binnenkant voet. Links én rechts. Twintig leden van het Italiaanse Bolzano, voor drie dagen in Nederland neergestreken, kijken verrukt toe hoe Bergkamp zelf ook meedoet. Ziehier de liefhebber in de trainer. Geen soepeler schaar dan de zijne.

,,Fantastisch om te zien,” roept hun trainer, Luca Palmino. Het is genieten, van de bewegingen van de spelertjes, maar ook van de betrokkenheid en beleving van Bergkamp. ,,Dit is hartstikke leuk om te doen,” zegt de oud-aanvaller van Ajax, Inter Milaan en Arsenal. Er zijn te weinig techniektrainers bij Ajax, is zijn overtuiging. Dat moet anders.

Gebrek aan vertrouwen
Het draait niet om macht, maar om voetbal, vindt Bergkamp. ,,Er zijn allemaal indianenverhalen verschenen, alsof we de club gingen overnemen. Onzin. Het is puur een voetbalverhaal. Het is ook geen strijd die we voeren. We willen iets neerzetten. Maar daar is wel vertrouwen voor nodig. Dat is er eigenlijk niet geweest. Dat is heel jammer,” aldus Bergkamp, die ontkent dat sommige trainers de volgende ochtend al een ontslagbrief op de deurmat hadden kunnen verwachten. ,,We hebben wel gezegd: We moeten zo snel mogelijk beginnen. Bij wijze van spreken de volgende ochtend al.”

En nu? ,,Moeilijk,” antwoordt Bergkamp. ,,Afwachten, denk ik. Er zal deze week wel wat gaan gebeuren. Ik heb geen idee waar we nu staan, maar ik heb geen zin in die troep er omheen. Ik blijf gewoon trainen. Of ik na dit seizoen opstap als onze plannen niet doorgaan? Daar ben ik niet mee bezig, heb er ook nog niet over nagedacht.”