© Proshots

Saïd Ouaali is sinds deze zomer definitief als Hoofd Jeugdopleiding werkzaam bij Ajax. Het afgelopen halfjaar nam hij, na het vertrek van Wim Jonk, die functie al tijdelijk op zich. “Het is een behoorlijke uitdaging, maar ook een leuke uitdaging. Ik ben er blij en trots op dat ik dit mag doen. Gelukkig heb ik geweldige en kundige collega’s om mij heen. En dan praat ik over trainer, coaches, performance coaches en medische staf. Samen hebben we met elkaar uitgesproken om uitdagingen aan te gaan. De club is eind mei naar mij toe gekomen met de vraag of ik dit wil doen. Ik hoefde daar niet over na te denken, want er liep al het een en ander en er was veel vertrouwen op de werkvloer. De keuze was makkelijk en ik heb toen ja gezegd”, vertelt Ouaali in gesprek met Ajax TV.

“Het voordeel van Saïd is dat hij al een paar jaar in de jeugdopleiding werkzaam is. Wij konden al zien wat zijn waarde was en kon zijn voor de opleiding, omdat hij die functie sinds januari op zich nam”, vervolgt Dennis Bergkamp. “Wij zagen dat we in alle rust en op een goede manier verder konden gaan. Met goede en nieuwe ideeën en dat was goed om te horen. Waarom zouden we met iemand van buitenaf de gok nemen, terwijl we eigenlijk al iemand in huis hebben. We wisten ook dat we vanaf dat moment heel erg sterk met elkaar moesten gaan samenwerken. Omdat dat het stukje was wat daarvoor niet zo goed verliep. Ik denk dat we vanaf dat moment ook daarin de goede stap hebben gezet.”

Naast Hoofd Jeugdopleiding treedt Ouaali nu ook toe tot het Technisch Hart van de club. Dat verder bestaat uit Dennis Bergkamp, Marc Overmars en wordt voorgezeten door directeur Edwin van der Sar. Het orgaan heeft geleerd van de fouten uit het verleden. Zo betrekken de leden elkaar nu overal bij en houden ze elkaar van alles op de hoogte. “We proberen eigenlijk alles aan te halen van wat er gebeurd in de opleiding, maar ook bij het eerste. Dit proberen we te bespreken, een discussie over aan te gaan en vervolgens met elkaar een beslissing te nemen. Dat is eigenlijk een vereiste nu. Het gaat er niet zo zeer om dat we op een lijn zitten, want ik vind dat je verschillende meningen moet hebben. Als je maar respecteert waarom iemand die mening heeft.”

“Waar we eigenlijk naartoe willen met de club is dat we weer mensen in hun kracht moeten zetten”, vervolgt de voormalig topspits. “Mijn rol is enigszins veranderd met de komst van Bosz, die zijn assistent mee nam. Toen zijn we gaan kijken hoe we mensen in hun kracht konden gaan zetten. Ik heb er voor gekozen om vanuit Ajax te zeggen dat ik vind dat Hennie Spijkerman de persoon is om op de bank te houden. Dat stukje doe ik niet meer bij het eerste, de rest blijft hetzelfde. Doordat ik op wedstrijddagen niet meer op de bank bij het eerste zit, heb ik meer tijd voor de jeugdopleiding. Dat is de voornaamste verandering in mijn rol. Ik denk dat ik daardoor ook mijzelf meer in mijn kracht zet, maar ook de mensen bij het eerste en Saïd. Ik kan Saïd op deze manier ook beter ondersteunen.”