Waarom is hem een raadsel, maar het is Dennis Bergkamp duidelijk dat algemeen-directeur Rik van den Boog een spelletje speelt. “Het is jammer dat hij de focus nu op de mensen legt die niet in onze plannen voorkomen”, zegt de oud-international in de Telegraaf, nadat Van den Boog het technisch rapport van Johan Cruijff torpedeerde.

“Een jaar geleden rond dezelfde tijd moesten er zes trainers weg. Zelfs een aantal dat een goed beoordelingsgesprek had gehad, onder wie Wim Kwakman en Arnold Mühren”, vervolgt Bergkamp. “En me dunkt dat Arnold als speler en trainer van onschatbare waarde is geweest voor Ajax. Waarom ging het ontslaan vorig jaar makkelijk en nu moeilijk? Er wordt gedaan alsof wij de grote boeman zijn, terwijl wij juist sommigen in een andere functie wilden behouden?”

Van den Boog wekt de indruk alsof De Boer, Jonk en Bergkamp willekeurig – wie mag ik wel en wie mag ik niet – trainers aanstellen en wegsturen. “Wij hebben een doel voor ogen en dan is het logisch dat je mensen om je heen verzamelt die dat kunnen realiseren. Het is niet zo dat de anderen er niks van kunnen of niet aardig zijn. Wij achten ze gewoon minder geschikt om Ajax terug te brengen naar de top.”