© Proshots

Dennis Bergkamp is in gesprek met Voetbal International ingegaan op de aanstelling van Marcel Keizer als nieuwe hoofdtrainer en de benoeming van een aantal nieuwe namen in de technische staf. Zo is Aron Winter van O19 doorgeschoven als assistent van het eerste en krijgen Michael Reiziger en Winston Bogarde de leiding over Jong Ajax.

Bergkamp noemt de aanstelling van Keizer een gok, maar door zijn ervaring bij Ajax wel een veilige gok. “Je kunt een trainer nog tien jaar bij de beloften laten werken om en dan nóg is het de vraag of hij de druk van het hoofdtrainerschap bij Ajax aankan. Dat weet je pas wanneer je hem op die plek neerzet. Inhoudelijk heb ik het volste vertrouwen in Marcel. Op het gebied van druk en verantwoordelijkheid zou je het een gok kunnen noemen. Ik denk dat hij ook dat aspect kan managen”, vertelt hij in gesprek met VI.

Winter zal als assistent een belangrijke sociale rol gaan spelen. “Marcel en Hennie zijn van het vakinhoudelijke en tactische, ik doe het individuele en Aron is daar een goede aanvulling op. Hij is zeer sociaal, goed in de omgang met spelers van alle soorten en maten, en daarnaast kan hij zijn ervaring als internationaal topvoetballer overbrengen. Bovendien is Aron een waardig gezicht van de club in deze staf, zowel nationaal als internationaal.”

Tot slot worden ook de verwachtingen van Reiziger en Bogarde opgesomd. “We verwachten van ze dat ze onder lastige omstandigheden talentontwikkeling voorop stellen. Het moeilijke van Jong Ajax is dat de trainers vaak niet weten welke spelers ze tot hun beschikking hebben. Dat geldt zowel voor trainingen als voor de wedstrijden. En ze moeten de resultaten ondergeschikt maken aan de functie van de beloftenploeg in de opleiding.”