Leon Bergsma en Noussair Mazraoui maken deze week voor het eerst een trainingskamp met de A-selectie mee. De Jong Ajacieden proberen zo veel mogelijk op te steken deze week, maar ook vooral te genieten. “Afgelopen vrijdag kregen we het bij de lunch te horen dat we mee mochten naar Oostenrijk”, begint Mazraoui tegenover Ajax TV. “Ons is verteld dat we het goed gedaan hebben vorig jaar in Jong Ajax en dit jaar ook weer goed zijn begonnen. Daarom mogen we nu mee op trainingskamp en het hier gaan laten zien. Het is een enorm hoog niveau bij het eerste. Vergeleken met Jong Ajax is het weer een aantal stappen omhoog. Fysiek en voetballend is het mooi en goed om mee te maken. We hopen dat het nog vaker gaat gebeuren”, vult Bergsma zijn teamgenoot aan.

Naast de andere spelers van Jong Ajax is er nog een bekende voor het tweetal, namelijk trainer Marcel Keizer. “Dat is eigenlijk wel lekker. Hij kent je persoonlijk al en wij kennen hem ook al. We hebben vorig jaar een seizoen lang met hem samengewerkt. Dat maakt je hier op de trainingen toch wat minder nerveus. Hij is geen andere trainer ten opzichte van vorig seizoen. Zijn uitleg en besprekingen zijn grotendeels hetzelfde, alleen nu gericht op het eerste elftal”, vertelt Mazraoui.

Bergsma probeert tijdens deze week veel op te steken van zijn ‘positiegenoten’ Davinson Sánchez, Matthijs de Ligt, Nick Viergever en Jairo Riedewald. “Het zijn vier fantastische verdedigers, waar ik van ieder ontzettend veel kan leren. Ik probeer mijn eigen spel te spelen en mezelf te meten met de andere jongens.” Mazraoui kijkt voornamelijk naar Hakim Ziyech. “Ik kan erg genieten van Ziyech tijdens de trainingen. Vandaag had hij op de trainingen ook weer een paar ballen waar je alleen maar van kan genieten. Daar probeer ik ook zeker van te leren. En daarnaast probeer ik als buitenspeler mijn ding te doen, ook al ben ik geen echte buitenspeler.”

“We zullen in eerste instantie niet bij het eerste blijven, maar ik denk dat als we ons ding blijven doen en ons niveau van afgelopen seizoen halen we zeker vaker mogen meetrainen met het eerste. Dit seizoen zullen we meer de leidersrol in Jong Ajax op ons moeten nemen. Hopelijk kan er dit jaar een debuut komen, dat zou natuurlijk helemaal mooi zijn. Maar voor nu genieten we ook volop. Kijk waar we zitten; prachtige omgeving, alles is top geregeld, dus genieten doen we zeker”, besluit Bergsma.