Léon Bergsma is dit seizoen een vaste waarde in de achterhoede van de Ajax A1. Afgelopen weekend ging het vlaggenschip van de jeugdopleiding hard onderuit in Eindhoven. Enkele dagen daarvoor won het van Sevilla, waardoor het zich plaatste voor de laatste zestien van de Youth League. De 19-jarige verdediger is tevreden met het behaalde resultaat, al baalt hij nog steeds van het misverstand met Matthijs de Ligt waaruit het tegendoelpunt viel. “We begonnen uitstekend en hebben veel kansen gecreëerd. We maakten alleen te weinig goals waardoor je weet dat ‘ie aan de andere kant valt. De bal kwam tussen Matthijs en mij terecht, ik kon ‘m niet goed wegwerken omdat de bal via de rug van Matthijs ging. Dat was balen. De tweede helft werd meer een strijd, al vind ik het altijd belangrijk dat we gewoon blijven voetballen”, blikt Bergsma terug op de website van Ajax.
“Je merkt aan alles dat de Youth League anders is”, vervolgt de centrale verdediger. “De tegenstanders zijn beter, er is een ander type spel en het is maar één wedstrijd waarin je er moet staan. Je kan niet verslappen. Het is heerlijk om het veld op te komen met dat deuntje, dan heb je al het gevoel dat dit UEFA Champions League is. Ik had het volste vertrouwen erin dat we dit gingen redden.” Zeker met de inbreng van Donny van de Beek, Vaclav Cerny en Abdelhak Nouri. “Ze brengen heel veel ervaring met zich mee. Het zijn fantastische spelers, dat zie je aan alles. Rust aan de bal, en in de duels. Mooi om daar nog mee samen te spelen.”

Bergsma begon het seizoen in de A2, maar mocht al snel een wedstrijd meespelen in het hoogste jeugdelftal. “Ik ben tegen PSV, in de eerste seizoenshelft, in het team gekomen omdat Matthijs de Ligt naar het Nederlands elftal ging. Ik speelde toen een heel goede wedstrijd en ben er eigenlijk niet meer uitgegaan. Sinds zijn terugkomst vorm ik samen met hem het centrale verdedigingskoppel en speel ik tot dusver eigenlijk een heel goed seizoen. Mijn sterke punten liggen vooral aan de bal, vooruit denken en de middenvelders inspelen. Daarnaast ben ik kopsterk in de luchtduels. Verbeterpunten zijn vooral verdedigend, één-tegen-één en het draaien en keren. Van trainer Winston Bogarde krijg ik ‘linietraining’. Tijdens die sessies trainen we voornamelijk op die twee aspecten.”

Tot slot benoemt Bergsma zijn ambities voor de tweede seizoenshelft. “Ik focus me dit seizoen eerst op de A1. Met elke minuut die ik eventueel in Jong Ajax speel ben ik al blij. Ik hoop er natuurlijk stiekem wel op nu Kenny Tete en Jairo Riedewald geblesseerd zijn en er eventueel Jong Ajax-spelers doorschuiven naar het eerste elftal. Het is een hoger niveau waar andere dingen worden gevraagd, ik hoop dat ik me ook op dat niveau mag etaleren. Maar tot die tijd richt ik me op het kampioenschap en de Youth League. Vooral de Youth League wil ik dit jaar gaan pakken. De droom die ons vorig jaar door AS Roma is afgepakt, willen we dit jaar verwezenlijken.”

Op woensdag 24 februari neemt de A1 van Ajax het in Frankrijk op tegen Olympique Lyon voor en plek in de kwartfinale van de Youth League.