We mochten eindelijk weer! Na een lange maand zonder Ajax was het tijd om weer richting de Johan Cruijff Arena te trekken. Terwijl er we ons richting Amsterdam begaven speelde PSV in Emmen. De Eindhovenaren stonden 2-0 voor tegen de degradatiekandidaat, dus daar hoefden we niks meer van te verwachten.

Toen we rond een uur of 4 ons plekje opzochten, bleek het echter opeens 2-1 te staan. En nog een paar minuten later werd het opeens opmerkelijk onrustig in de Johan Cruijff Arena. Er klonk wat gebrul vanaf de overkant en ik had nog niet direct door wat er aan de hand was. Een opstootjes misschien, dacht ik nog. Maar plotseling werd er op steeds meer plekken geglimlacht en gejuicht. De schermen in het stadion bevestigden wat er aan de hand was: FC Emmen maakte de 2-2. Oftewel: Ajax kon voor het eerst in bijna 1.000 dagen de koppositie pakken.

In Heerenveen hadden we eenvoudig met 0-4 gewonnen, dus dat moest helemaal goed komen. Maar nog voordat we überhaupt begonnen waren, zakte de moed ons alweer in de schoenen: Onana bleek toch niet fit en Lamprou zou onder de lat staan. Gelukkig begon Ajax prima met een goal van Tadic, maar al net zo snel lag de 1-1 er in. En voordat we twee keer met onze ogen hadden geknipperd, was het ook alweer 2-1. Wat een wedstrijd! 

Hoewel het voetbal van Ajax niet heel hartverwarmend was, zaten we op het puntje van onze stoel. Met de koppositie in ons achterhoofd. De 3-1 en vervolgens en penalty maakten het af, ware het niet dat Tadic alweer voor de vierde keer miste vanaf de stip. Bij 4-1 was het klaar geweest en 3-1 voelde toch niet safe, gezien de ruimtes die Ajax weggaf.

Dat wantrouwen bleek terecht, want Ajax maakte er een potje van na rust. Even leek Klaas Jan Huntelaar de held te worden met zijn fenomenale 4-3. Maar nee, ook de 4-4 viel nog. Ajax was weer typisch Ajax. We stonden bijna bovenaan. We kregen het in de schoot geworpen van PSV. Dat nota bene zelf een keer in blessuretijd punten verspeelde. Tegen een degradatiekandidaat.

En wat doet Ajax? Ajax was Ajax. In 17 duels 8 goals tegen. Nu 4 in 1 duel. Nee, Ajax is nog niet klaar voor de titelstrijd. Na 988 dagen staan we nog steeds niet bovenaan.