Het was weer tijd voor de jaarlijkse editie van ADO Den Haag – Ajax. En daar ging een roerige week aan vooraf. Zo bleek uit onze reconstructie dat Den Haag Ajax-supporters weigert op ongegronde redenen. Om diezelfde reden besloot AjaxLife bezwaar te maken en kondigde de AFCA een demonstratie aan in Den Haag. In de tussentijd vonden Hagenezen het nodig om onder andere een oorlogsmonument in Amsterdam te bekladden met gele en groene verf.

Alles deden de ADO-hooligans eraan om het vuurtje op te stoken en ervoor te zorgen dat demonstratie van Ajacieden verboden werd. De stad bekladden, dreigen met een tegendemonstratie en ga zo maar door. Maar de demonstratie mocht doorging vinden en dus reisde ook ik zondag naar Den Haag om verslag te doen.

Toen ik rond een uur of half 12 het station uit liep, kwam ik al flink wat politie tegen. Onderweg naar het Malieveld zag ik dat ook de waterwerper al klaarstond en er flink wat politiebusjes waren. De politie hield de groep gele hesjes demonstranten in de gaten, maar langzaam maar zeker verschoof hun aandacht naar een groep mensen aan de andere kant van het veld. Want dat waren niet de aangekondigde Ajax-supporters, maar een flinke groep ADO-hooligans. De groep probeerde zich te verplaatsen richting de kant van de snelweg, maar werd door de politie verdreven, waarna een opstootje ontstond.

Eén ADO-hooligan kreeg een tikje van een politiepaard en er werd wat gescholden richting de politie. Waarop de politie besloot kort in te grijpen en daardoor de rust terugkeerde. De meeste agenten zochten hun ME-busje weer op en het was wachten op de komst van de Ajax-supporters. Maar dat het hier een verhitte middag zou worden, was duidelijk. De wedstrijd was nog niet eens begonnen.

Even later was dat wel het geval en kwam ADO zelfs op een 1-0 voorsprong. Op het Malieveld ging het los en kwamen alle spreekkoren weer voorbij. Van ‘kankerjoden’ tot Nouri, het niveau was weer niet al te hoog. Maar de gelijkmaker viel al snel en dat kwam ook binnen op het Malieveld. Je kon een speld horen vallen, als de politiehonden tenminste niet in koor aan het blaffen waren.

Na een tijdje werd duidelijk dat de Ajax-supporters niet meer naar het Malieveld zouden komen. De burgemeester besloot dat het niet veilig genoeg was en de politie drong de ADO-hooligans steeds verder terug, totdat ze volledig ingesloten waren. Maar dat betekende niet dat het rustig werd. Een groep Hagenezen (die niet ingesloten waren) ging de wijk in, richting de nieuwe locatie van de Ajax-demonstratie. Daarop stoof een halve manege aan politiepaarden weg de straten in, de ADO-hooligans achterna.

De Ajax-supporters hielden inmiddels hun spandoeken omhoog voor het Internationaal Strafhof, dat als nieuwe demonstratielocatie was aangewezen. Met ook daar uiteraard de nodige politie op de been. Het was een korte demonstratie, want rond 2 uur werden de Ajacieden weer de bussen ingeleid. Een paar kilometer verderop werd het Cars Jeans Stadion hermetisch afgesloten, om te voorkomen dat andere ADO-supporters de confrontatie zouden opzoeken.

Zo bleef ik de enige Ajacied die het Malieveld heeft gezien zondagmiddag. Omdat een groep ADO-hooligans blijkbaar zin had om te rellen, getuige ook het vuurwerk en de boksbeugel die de politie op het Malieveld aantrof. Ondertussen verliep de demonstratie van Ajax-supporters zonder bijzonderheden. Ajax heeft zich keurig gedragen in Den Haag en laten zien dat het klaar is om het uitvak te betreden.

Hoewel het triest is dat er weer zoveel politie nodig was, heeft Den Haag vandaag laten zien dat er in ieder geval genoeg politie paraat is om 2 supportersgroepen van elkaar te scheiden. Het toelaten van uitsupporters zou ervoor zorgen dat “buitensporige politie-inzet” nodig was, waardoor de veiligheid in de rest van de stad in het geding zou komen. Maar wat was dit dan vandaag? Ik heb de aanwezige agenten niet geteld, maar het waren er veel. En ondertussen staat de rest van Den Haag nog gewoon overeind. Als de politie in het stadscentrum 2 supportersgroepen uit elkaar kan houden, dan moet dat toch ook lukken in het veiligste stadion van Europa, zoals het ADO-stadion jaren geleden werd gepresenteerd. Den Haag, tot volgend jaar!