Op 10 november jongstleden mocht ik voor Ajax1.nl naar Jong Nederland – Jong Andorra. Met natuurlijk mijn ogen vooral gericht op Frenkie de Jong en Justin Kluivert valt Frenkie zoals altijd het meeste op. Wat is deze jongen verschrikkelijk goed, en wat gaan we nog veel van deze speler genieten. De ‘Oeh’s’ en ‘Aahs’ klinken regelmatig als hij aan de bal is. Dreiging, snelheid, frivoliteit, diepte, en het enthousiasme spat er vanaf. Beste Marcel, mag Frenkie elke week spelen alsjeblieft?

Het begin

Op 25 augustus 2015 tekent Frenkie de Jong een contract bij Ajax. Dat hij talent heeft, werd bij Willem II al duidelijk en al snel maakte ook het grote publiek kennis met De Jong. Tijdens de voorbereiding op het seizoen 2016/2017 mocht Frenkie aansluiten bij de A-selectie en mee op trainingskamp naar Oostenrijk. Op 20 september 2016 maakte hij zijn officiele debuut voor het eerste elftal van Ajax. In de bekerwedstrijd tegen Willem II kwam hij in de 80ste minuut het veld in voor Riechedly Bazoer. Inmiddels, met een Bronzen en Gouden Stier op zak is Frenkie de Jong onmisbaar op het middenveld van Jong Oranje, maar nog niet in dat van Ajax. Althans, in de ogen van Marcel Keizer.

Onmisbaar

Frenkie de Jong is een frivole speler met een héle kleine draaicirkel. De bal kleeft aan zijn voeten en tegenstanders krijgen geen vat op hem. Zo speelde hij ook weer ijzersterk tegen Jong Andorra. De 20-jarige De Jong stond als een leider op het veld en stuurde iedereen aan. Wist veelvuldig de bal naar voren te spelen, koos bijna nooit voor de bal terug naar achteren. Frenkie is een speler die altijd de diepte zoekt. Een team komt in beweging door hem, altijd zal hij de vrije man voorin zoeken. Is het druk aan de ene kant, dan draait hij met zijn korte draaicirkel makkelijk open naar de andere kant en zoekt naar een andere oplossing.

De 8-0 winst op Jong Andorra was dan ook grotendeels te danken aan de ‘Geweldenaar uit Arkel.’ Met één doelpunt en vier pre-assists was hij onmisbaar. Nu zul je denken: “Is het zo knap om uit te blinken tegen Jong Andorra?” Nee, tegen dit Andorra misschien niet. Toch zag ik ook dat uitblinken tegen Jong Andorra geen vanzelfsprekendheid is. Neem Justin Kluivert, die net als bij Ajax zoekende was naar zijn vorm en in de eerste helft veel balverlies leed. En dan Frenkie, die eigenlijk nooit verzaakt, of hij nu tegenover Jong Andorra, De Dijk of een tegenstander uit de Eredivisie staat.

Openbaring

Het Nederlandse voetbal verkeerd in zwaar weer, er lopen geen toppers meer rond in het huidige Nederlands elftal en we zakken steeds verder weg op de coëfficiëntenlijst. Nadat we Robben ook kwijt zijn geraakt, is er geen internationale topper meer die er bovenuit steekt. Maar gelukkig, gelukkig komt Frenkie er aan. De Jong zal een openbaring zijn voor het Nederlandse voetbal. Met zijn constante drive naar voren heeft hij iets wat veel voetballers missen in de huidige ‘Nederlandse school.’ Het zal ook niet lang meer duren voordat Marcel Keizer niet meer om De Jong heen kan. Hoewel Lasse Schöne zich al 6 seizoenen op rij keer op keer terugknokt in de basis, kan het niet anders dan dat de Deen binnenkort weer op de bank moet plaats nemen. Hij zal dan van hele goede huize moeten komen voor nóg een comeback, om de geweldenaar uit Arkel uit de basis te spelen. Frenkie, wat heb ik verschrikkelijk van je genoten. Nu nog in de basis bij Ajax 1!

Geniet mee van de beelden van Frenkie de Jong tegen Andorra:

Credits: @yayaajax