Bekerwedstrijden als die tegen Go Ahead Eagles woensdag zorgen voor een fascinerend schouwspel. Een mix van seizoenkaarthouders en dagjesmensen die het aanschouwen zeker waard is.

Seizoenkaarthouders aan de ene kant, die zich vlak voor de wedstrijd buiten in de kou afvragen waarom ze hier ook alweer zijn. Een potje van de B-ploeg van Ajax, op woensdagavond kwart voor negen. Voor velen is het de vierde keer Ajax in 11 dagen: Heerenveen uit, Benfica en Feyenoord thuis en nu dan Willem II. Waarom zijn we hier ook alweer? Vragen we onszelf hardop af, terwijl we om 20.55 nog altijd buiten staan in de meterslange rij.

En aan de andere kant de dagjesmensen. Die eindelijk een kaartje hebben weten te bemachtigen in de Johan Cruijff Arena, die verder elke wedstrijd stijf uitverkocht is. Mensen die niet het geld hebben om elke wedstrijd minimaal €26 te lappen voor een kaartje en nu eindelijk hun helden in actie kunnen zien. 

De seizoenkaarthouders zijn vooral benieuwd hoe de gelegenheidsformatie van Ten Hag het er vanaf gaat brengen en komen vooral om de B-garnituur even te keuren. De dagjesmensen balen dat de grote namen niet in actie komen, maar komen toch ook vooral om eindelijk die fantastische sfeer eens mee te maken, waarvan ze al zoveel gezien en gehoord hebben.

En dat levert mooie dingen op. Terwijl wij vanaf vak 129 met een half oog toekijken, zien we de middelste vakken van de F-Side volledig los gaan. Je zou bijna denken dat de Klassieker gespeeld werd. Onvermoeibaar zijn ze, 90 minuten lang gaat het gezang op de F-Side door. Waar het in de competitie nog geregeld stilvalt, is daar woensdagavond tegen Go Ahead geen sprake van. Mensen hebben de avond van hun leven.

Ondertussen verleggen wij onze aandacht naar andere zaken. Op het veld gaat alles prima en is de zege veilig gesteld: check! Dus valt ons oog op andere zaken. Met de aanwezigheid van zo veel dagjesmensen en uitgeprinte kaartjes doet ook een ander fenomeen zijn herintrede. De vliegtuigjes! Jaren geleden vouwden we fanatiek iedere bladzijde van ons programmaboekje tot een waar kunstwerk. Maar sinds de programmaboekjes er niet meer zijn, is dat verleden tijd. Tijdens Europese avonden hebben we uiteraard nog wel geprinte kaartjes, maar dan hebben we wel andere zaken aan ons hoofd. Ja, het duel met Go Ahead leende zich er perfect voor: de herintrede van het gevouwen vliegtuigje.

Al met en al weer een prima avond en we zitten zaterdagavond weer gewoon in de koker. Het is hopen op AFC – Ajax in het Olympisch Stadion, om een écht mooie bekeravond te beleven.