Zaterdagavond was het weer tijd voor Ajax – Willem II. Voor de Tilburgers doorgaans geen heel prettig duel, want de kans dat je met een nulletje of vijf op de broek krijgt, is vrij groot. Toch besloten maar liefst 800 Willem II-supporters de reis naar Amsterdam te ondernemen.

Soms gaat het om meer dan het voetbal zelf. Als je een zeldzame vrijevoersregeling krijgt en daardoor de hele middag biertjes kunt doen in het Amsterdamse najaarszonnetje, dan moet je daar van genieten. Zo dacht waarschijnlijk ook een groep van 150 à 200 Willem II-supporters die besloot om gezamenlijk de trein vanuit Brabant richting de hoofdstad te nemen. Maar de Amsterdamse politie en burgemeester Femke Halsema hadden iets anders in gedachte.

Terwijl anderhalve week eerder nog 2.500 Portugezen vrolijk door Amsterdam liepen, raakte men nu in paniek van nog geen 200 Tilburgers. Ondanks dat er bij fouilleersessies niks gevonden werd, kwam er een heus noodbevel om de Willem II-ers na uren op het station richting het stadion te brengen. Misschien raakte men wat in paniek omdat er ook een clubje uit Antwerpen was mee gekomen. Jaren geleden waren de Antwerpenaren goede vrienden met Feyenoord, maar de Amsterdamse burgemeester was er misschien niet van op de hoogte dat die vriendschap alweer een tijdje flink is bekoeld.

Het zou een reden kunnen zijn, maar het blijft gissen waarom de Amsterdamse politie en burgemeester zaterdag zo handelden en voetbalsupporters weer eens als criminelen behandelden. De Willem II-ers bleven er bewonderenswaardig rustig onder en werden er zelfs behoorlijk creatief van. “We stonden op het station, vanaf een uur of twee. Het duurde heel de middag, omringd door de ME. Olé olé oléééé”, klonk vanuit het uitvak.

Je zou het bijna vergeten, maar er moest ook nog gevoetbald worden die avond in de Johan Cruijff Arena. En zo ongastvrij als hun supporters waren ontvangen in Amsterdam, zo gastvrij waren de Willem II-ers die op het veld stonden. Het was open huis bij Willem II, alsof ze wilden zeggen: wij weten wél hoe gastvrijheid werkt. Ajax maakte er geen gebruik van en bespaarde de meegereisde Tilburgers verder leed. Het bleef bij 2-0.

Het zal de meegereisde supporters weinig uitgemaakt hebben. Die wilden, volkomen begrijpelijk, vooral heel erg graag naar huis. Watching football is not a crime lijkt helaas nog niet iedereen in Amsterdam te snappen. Sorry Willem II-ers. We hopen dat het jullie niet tegenhoudt om volgend jaar gewoon weer te komen, want volle uitvakken in de Johan Cruijff Arena: wij houden ervan!

Meer blogs: