We mogen echt niet klagen over de Champions League-loting dit jaar. En dan heb ik het niet alleen over de verslaanbare tegenstanders. Maar ook over Bayern-uit tijdens Oktoberfest en tripjes naar zuidelijke oorden Lissabon en Athene in november, terwijl in Nederland de herfst inmiddels echt zijn intrede heeft gedaan.

Lissabon is een prima bestemming voor een stedentripje en dus trokken ruim 3.000 Ajacieden eropuit. Al vanaf zaterdag waren de eersten op pad, voor het complete vakantiegevoel. In de dagen daarna vlogen steeds groepjes Ajacieden binnen vanaf Amsterdam, Brussel en, jawel: Eindhoven. Dat zorgde al bij vertrek voor interessante ontmoetingen voor sommige Ajacieden. Terwijl zij hyped klaarstonden voor vertrek naar Lissabon, kwamen gedesillusioneerde PSV’ers net uit het vliegtuig na een nederlaag vlak voor tijd in Londen. 

Maar eerst even terug naar dinsdag. Veel Ajacieden trokken erop uit om Lissabon te verkennen. De tijdlijnen op Twitter en Instagram stroomden over met foto’s van de kenmerkende gele trammetjes en de rode daken van Alfama. Overal waar je liep, kwam je wel wat mede-Ajacieden tegen, al was het in kleine groepjes. ‘s Avonds kwamen veel supporters bij elkaar, om alvast even het terrein genaamd Estadio da Luz te verkennen, om te wisselen en Ajax voor het laatst te zien trainen. 

Bij de laatste afwerkoefening had duidelijk niet iedereen het vizier op scherp. Bal na bal vloog de tribune op, het was weinig hoopgevend en een kleine voorbode voor hoe de dag daarop kansen gemist werden. Na een uurtje zat het erop en gingen de spelers onder luid applaus naar binnen. Veel supporters zochten een Irish Pub op om de andere Champions League-duels te volgen. Voor velen wordt het een latertje.

Maar dat weerhoudt de meesten er niet van om woensdagochtend rond 11 uur weer met een verse halve liter op het terras te zitten. Het bericht van AjaxFancare dat je maximaal 3 glazen alcohol mag nuttigen, komt voor velen te laat. Het is maar goed dat er niet echt blaastesten werden afgenomen, want anders zaten we vermoedelijk met 30 in plaats van 3.000 man.

Ajax nam ‘s middags het imposante Praca do Comercio over. Wij hadden ‘s ochtends nog even een bezoekje gebracht aan Belem en het stadion van Belenenses, zodat we ook die weer af konden vinken. Rond 6 uur was het tijd om het uitvak op te zoeken. Maar dat ging allemaal niet vanzelf. De Portugese politie en stewards namen hun werk duidelijk erg serieus en het duurde allemaal behoorlijk lang voordat we binnen waren.

Eenmaal binnen was het tijd om de lege magen te vullen. Of toch niet… Het voedselaanbod beperkte zich tot een hotdog à 7 euro per stuk. Beker drinken erbij? 5 euro. En alleen cash betalen uiteraard. Velen zochten dus alsnog met een lege maag het uitvak op, maar dat mocht de pret niet drukken.

Vlak voor de aftrap werd de pret wel even gedrukt. De politie had besloten dat de onderste rijen leeg moesten blijven, maar sommige Ajacieden dachten daar duidelijk anders over. Het leidde tot een paar stevige klappen, duw- en trekwerk, traangas en een stuk of 20 gesneuvelde stoeltjes. Wat mij betreft onnodig dat het zo moest, want je weet dat je het tegen de politie gaat afleggen. Daarbij was het zicht al prima in het fraaie Estadio da Luz, dus die onderste rijen konden heus prima leeg blijven. Al valt over het optreden van de politie ook te discussiëren, want ook bij ons in het vak kregen en paar mensen volstrekt willekeurig een klap met de knuppel.

Maar goed: tijd voor voetbal, want daar kwamen we tenslotte voor. En dat was nou niet echt om over naar huis te schrijven in de eerste helft. We zagen Onana een blunder maken zoals we die eigenlijk alleen maar kennen van de Onana die in 2015 onder de lat stond bij Jong Ajax. Maar ook de rest van de ploeg zat er nog niet bepaald lekker in.

In de tweede helft moest orde op zaken gesteld worden om weerstand te kunnen bieden aan het Portugese theaterspel. Dat ging de Ajacieden gelukkig vrij goed af, met uiteraard de massale steun vanuit het uitvak. Toen Tadic opeens vlak voor het doel verscheen waren we even bang dat het weer mis ging, maar dit keer was het raak. 1-1! Een enorme ontlading volgde, want ook met een gelijkspel is prima te leven. Er was nog een halfuur te gaan en Benfica zette flink aan, maar Onana maakte zijn fout uit de eerste helft meer dan goed.

Terwijl wij vierden dat Champions League-overwintering zó enorm dichtbij is, kwamen op de Benfica-vakken de witte zakdoekjes tevoorschijn. Heerlijk! We deden nog maar weer eens een pogo en juichten met Edwin van der Sar, Marc Overmars en als klap op de vuurpijl samen met Erik ten Hag. Wie had dat een halfjaar geleden gedacht. 

Over het opgefokte gedrag van de politie terwijl ze ons het stadion uit begeleidden gaan we het maar niet meer hebben. We maakten er het beste van, schreeuwden Ajax Amsterdam nog maar eens toe en zongen ‘Waar komen joden toch vandaan’ terwijl we voor de tunnel vonden, samen met de mensen die nog op de brug voor het stadion stonden. Ja, het was weer een tripje voor in de boeken. Over iets meer dan 2 weken voegen we daar hopelijk weer een nieuw legendarisch hoofdstuk aan toe, als Champions League-overwintering écht een feit is.