Kwartfinale Champions League. Een nieuwe mijlpaal in de jaren dat ik nu naar Ajax ga. Voor veel Ajacieden zal dit de eerste keer zijn geweest dat ze een kwartfinale Champions League bewust meemaakten. 

De hoogste tijd voor een feestje dus en Ultra’s Amsterdam kondigden een warming-up aka entrada aan. Deze opwarmertjes zijn altijd één groot feest met veel gezang en vuurwerk. Met de nadruk op groot feest, want er gaat nooit iets fout. Maar woensdag werd ons feestje bruut verstoord. Veel Ajacieden verzamelden zich al gezellig in het zonnetje met een biertje in de hand, toen er plotseling een hele manege door de menigte heen gestoven kwam. Verder werd omgeroepen dat de entrada verboden was, en vuurwerk ook. 

Bij de eerste fakkel die aan ging, moesten de duizenden supporters die daar rustig stonden het ontgelden. Een waterkanon ging de menigte in. “Om een veilige en overzichtelijke situatie te creëren”, zo legde de politie later nog even uit. Belachelijk. Een rare situatie ontstond: honderden onschuldige mensen die bij een graad of 5 met doorweekte kleren buiten stonden. Kinderen die onder de voet werden gelopen door paarden, mensen in een rolstoel die overlopen werden. En waarom? Echt helemaal niemand die het weet.

De ME, vermoedelijk in opdracht van Femke Halsema, ontzag niemand. Maar Ajacieden bleven opvallend rustig en waar ik bang was dat het voorval tot een enorm opgefokte sfeer zou leiden, was dat helemaal niet het geval. Voor zover ik weet, hebben vrijwel alle supporters zich netjes gedragen. Ondanks alles was iedereen (net) op tijd binnen met de gedachte: nu moet het feestje in het stadion éxtra goed zijn. 

De sfeeractie vooraf was indrukwekkend en de sfeer in het stadion uitstekend. Niet in de laatste plaats omdat we ook gewoon verschrikkelijk goed aan het voetballen waren. Met een minuut of 60 op de klok zongen we ‘Niemand kan ons stoppen’. En we geloofden er ook nog in, in de kwartfinale van de Champions League. 

Na een minuut of 75 was ik eigenlijk m’n stem wel kwijt, maar we gingen door, want winst zat er zeker in. De 2-1 viel niet meer, maar wat een avond was het weer. We waren de betere partij in de kwartfinale van de Champions League. Steeds meer ontstaat het gevoel: écht niemand kan ons stoppen, Bayern München niet, Real Madrid niet, Juventus niet en zelfs de ME met hun waterkanon niet.