Europese awaydays gaan vaak om veel meer dan voetbal alleen. Ze gaan over er even tussenuit zijn met vrienden en tripjes maken naar bijzondere plekken.

Dinamo Kiev away is daar bij uitstek een voorbeeld van. Ondanks dat we wisten dat we zondagnacht om 00.30 bij ons hotel zouden zijn, hadden we al besloten dat 7.00 opstaan om naar Tsjernobyl te gaan de volgende dag zeker de moeite waard was.

Dus verzamelden we om 8.00 bij het Maidan plein om te vertrekken naar het noorden van het land. Richting Tsjernobyl en vervolgens Pripyat, dat dé stad van de regio had moeten worden. Uiteraard heb ik de beelden van wat er in 1986 gebeurde vele malen gezien, maar me een voorstelling maken van de daadwerkelijke impact kon ik niet.

Daarvoor moet je echt zelf naar Tsjernobyl. Op de grens van een leerzame dag en ramptoerisme. Want ramptoerisme blijft het toch een beetje. In Oekraïne hebben ze inmiddels ook ontdekt dat er geld te verdienen valt aan de ramp: voor omgerekend €15 haal je een shirt met ‘Hard Rock Café Tsjernobyl’ uit de automaat. Absurd, als je het mij vraagt. 

Ieder z’n ding, maar ook het maken van talloze selfies voelt voor mij een beetje apart op een plek als dit. 2.000 bussen stonden op 27 april 1986 klaar om de 50.000 inwoners van Pripyat naar veiliger plaatsen te brengen. Wat achterbleef, is een compleet verlaten stad. Inclusief een pretpark dat nooit gebruikt is en nooit gebruikt zal worden, net als het voetbalstadion. 

In gebouwen als de supermarkt, het restaurant en het zwembad zie je hoe Pripyat had kunnen zijn: een heerlijke stad aan het water, met alle faciliteiten die je maar kunt wensen.

Maar de stad was geen lang leven beschoren. 16 jaar na de oprichting was Pripyat leeg en dat zal het ook blijven.  “De gezondheid van het volk, is de rijkdom van het land”, was vroeger wrang genoeg de slogan die te lezen was op het ziekenhuis.

Als we na een toer van in totaal 12 uur weer uitstappen op het Maidan-plein in Kiev, kijk ik om me heen. En besef dat Pripyat hier misschien wel op had kunnen lijken. Met een McDonalds, hippe koffietentjes en fraaie hotels. 

Na een surrealistische ervaring in Tsjernobyl en Pripyat, is het tijd om nu verder te genieten van Kiev. Hoewel dit meer is dan zomaar een awayday, moet er dinsdagavond natuurlijk wel gewoon gewonnen worden. Uiteraard volgen na afloop ook van die avond foto’s en verslag!