Na het debacle tegen Feyenoord mochten/moesten we weer naar de Johan Cruijff Arena. VVV Venlo kwam op bezoek en velen sloegen dit moetje dan ook over.

Zij die thuisbleven, kregen in de eerste helft gelijk. Ajax ging door op dezelfde voet als tegen Heerenveen en Feyenoord. Met moeite wist het voor rust nog 1-0 te maken. Uit een vrije trap, dat wel, want voetballen lukte nog niet echt.

De halftime quiz leek stiekem even het hoogtepunt van weer een troosteloze Ajax-avond te gaan worden. Er werd massaal gejuicht omdat we allemaal wisten dat Pantelic in 2010 een hattrick maakte tegen VVV Venlo. Maar we juichen liever om het spel op het veld. Gelukkig was in de tweede helft alles anders. Met een hoofdrol voor de wissels en de wissels die juist uitbleven. 

Laten we het eerst even hebben over de ‘wissel’ Tagliafico. De Argentijn was hersteld van zijn blessure en terug in de basis. Hij liet meteen weer zien waarom hij zo geliefd is in Amsterdam. Zijn naam werd dan ook luidkeels gescandeerd toen hij na ruim een uur het veld verliet. 

Verder liet Ten Hag blijken zo nu en dan lezen wat er op de Basisweg wordt opgetikt en liet prompt Donny van de Beek een keertje staan en haalde Dusan Tadic eraf. Inmiddels zullen de toetsenborden op de Basisweg alweer op volle toeren rammelen. Iets als ‘De nimmer klagende superloyale Van de Beek liet maar weer eens zien dat hij nooit maar dan ook nooit gewisseld mag worden. Ten Hag moest overtuigd worden door zijn assistenten, maar kijk hoe het uitpakte!!!!’ Want zo gaat dat. Toegegeven: Van de Beek gaf een zeer fraaie assist en maakte een wonderschone goal. Wedstrijdsponsor De Telegraaf zal tevreden hebben toegekeken. 

Ondertussen werd er ook buiten het veld een cruciale wissel doorgevoerd: langezijderenner Gerard had na een paar keer heen en weer rennen duidelijk behoefte aan een adempauze. Hij besloot het stokje door te geven aan een vrouwelijke supporter, die onder luid gejuich haar opwachting maakte als nieuwe langezijderenner.

Terug naar de wissels in het veld. Terwijl Sinkgraven werd uitgefloten terwijl hij het veld in kwam, kreeg Veltman nog net geen staande ovatie toen hij ging warm lopen. Ik vond het sneu voor Sinkgraven, die na anderhalf jaar niet voetballen waarschijnlijk vooral gewoon heel blij zal zijn om weer te voetballen. En uiteindelijk ook sneu voor Veltman, die dichtbij een officiële rentree was, maar er uiteindelijk alleen maar aan mocht ruiken. 

De wissels die verder wel kwamen, lieten hun voeten spreken. David Neres maakte 2 goals en gaf 4 assists in zijn laatste 6 invalbeurten. En ook Huntelaar mocht weer 10 minuutjes meedoen. Minuten waarin hij een mijlpaal bereikte en een andere mijlpaal weer dichterbij liet komen: hij speelde de 700e wedstrijd uit zijn carrière en is nog 1 goal verwijderd van 100 Eredivisiegoals in het Ajax-shirt.

Genoeg gezegd, genoeg gewisseld. Ajax was in de tweede helft weer Ajax. Op naar nog 4 mooie maanden dit seizoen.