Ajax wist in de uitwedstrijd tegen Heracles wat het te doen stond. De goede wedstrijd tegen VVV Venlo van vorige week een vervolg geven en bovendien blessurevrij blijven op het kunstgras in Almelo, in aanloop naar de Champions League-kraker tegen Real Madrid van aanstaande woensdag.

Ajax trad aan met twijfelgeval Frenkie de Jong maar zonder de niet fitte Mazraoui. De rechtsback werd vervangen door Kristensen. Bovendien werd Kasper Dolberg gespaard en moct Klaas-Jan Huntelaar weer eens aan de aftrap verschijnen.

Het was echter Heracles dat het meest fanatiek uit de startblokken schoot en het had in de zesde minuut al de ultieme kans om op voorsprong te komen, toen Blind een penalty veroorzaakte. Kuwas vergat het cadeautje echter uit te pakken door op de paal te schieten.

Ajax leek nog altijd niet wakker, want het waren de Almeloers die de bovenliggende partij bleven, wat resulteerde in een aantal gevaarlijke momenten voor de goal van André Onana. Het geklungel van Ajax hield aan en in de 17e minuut was het dan ook 1-0 na een enorme blunder van Onana, die de bal zomaar in de voeten van Osman schoof.

Het spel van Ajax bleef echter dramatisch en het duurde tot de 41e minuut tot de Amsterdammers eindelijk gevaarlijk werden voor het doel van Heracles. De Jong kreeg de bal bij de achterlijn echter niet bij een medespeler. Verder was Ajax, van wie zeker de helft deze zomer een mooie transfer naar het buitenland hoopt te maken, geen schijntje van de swingende ploeg die het voor de winterstop was.

Na de onderbreking leken de Amsterdammers heel even wat scherper uit de startblokken te komen maar het bleek schijn. Ajax slaagde er niet in een fatsoenlijke aanval op de mat te leggen en Heracles bleef dan ook zonder problemen overeind. Ten Hag besloot in de 63e minuut in te grijpen, door Labyad en Mazraoui te brengen voor Schöne en Van de Beek.

Inde 64e minuut was Ajax dichtbij de gelijkmaker toen Huntelaar vrij voor keeper kwam, maar de routinier wist toch niet af te ronden. Daar bleef het bij, op enkele speldenprikjes na. Ook de komst van Kasper Dolberg voor De Jong in de 80e minuut kon daar niets meer aan veranderen.

Ajax beleefde daarmee wederom een dramatische avond in Almelo waarmee het PSV vrij baan geeft richting het kampioneschap en bovendien een dramatische generale repetitie beleefd voor het Champions League-duel met Real Madrid.