Frank de Boer kan komende zondag voor de tiende keer kampioen van Nederland worden. Vijf keer werd hij kampioen als spelers en vier keer als trainer. Bij winst op De Graafschap is de kans heel groot dat daar een tiende landstitel aan kan worden toegevoegd. De hoofdtrainer van Ajax laat aan Ajax TV weten dat de spelers zondag, ondanks de spanning, moeten uitstralen dat ze kampioen willen worden. Ze moeten beseffen hoe mooi zo’n kampioensfeest kan worden. “Het gaat erom dat je die spanning omzet in gezonde spanning. Daardoor blokkeer je niet en ga je misschien juist wel de beste wedstrijd van het seizoen spelen. Vorig jaar hebben we PSV met de schaal voor zo’n plein zien feesten, dan besef je maar al te goed hoe fantastisch het is om kampioen te worden. Dat gevoel willen we weer terugpakken en grijpen. Dat voor ogen hebbende, mogen we dit niet meer uit handen gaan geven. Je ziet hoe mooi het kán zijn. Dit is vanaf dag één al het allerliefste wat we willen, maar dat moeten we nu ook gaan uitstralen.”

In de media gaven alle Ajacieden na de thuiswedstrijd tegen FC Twente (4-0) al aan dat Ajax er nog niet is. Er moet komende zondag eerst nog gewonnen worden van De Graafschap. De Boer is blij met de woorden en het besef van zijn spelers. Hij waakt dan ook voor stoere taal dat het klusje zondag wel ‘even wordt geklaard’ op de Vijverberg. “In topsport gaat het om procenten en om de details. En of het nou de eerste of de laatste wedstrijd is, ik vind dat je altijd respect moet hebben voor je tegenstander. Dat zullen zij ook hebben. Dat vind ik zondag heel belangrijk. Maar wij moeten gewoon gaan zorgen dat we niks aan het toeval overlaten. We moeten honderd procent geconcentreerd zijn voor de wedstrijd tegen De Graafschap. Meer kan je ook niet doen.”

“Deze week zullen we ook nog zeker tactisch gaan trainen, omdat De Graafschap 4-4-2 speelt”, vervolgt de Ajax-trainer. “Maar we zullen als technische staf ook zeer zeker het proces bewaken. Dat heb ik ook tegen de groep gezegd. Als er iemand is die buiten de groep gaat lopen, vanwege het feit dat hij denkt dat het allemaal niet zo nodig meer hoeft, dan zal iemand hem aan zijn haren moeten meetrekken.”

De Graafschap is al zeker van de zeventiende plaats op de ranglijst. De Superboeren maken zich daarom al op voor de nacompetitie. De vraag is of dat voor Ajax een voor- of een nadeel is dat zij al zijn uitgespeeld in de reguliere competitie. “Ik zou daar geen zinnig antwoord op kunnen geven”, antwoord De Boer, die wel ziet dat PEC Zwolle – tegenstander van PSV – nog moet strijden voor een play-offs-ticket. “Normaal hangt zo’n wedstrijd ook van de spanning af bij de spelers van PEC. Maar mijn gevoel zegt dat je voor een wedstrijd een bepaalde spanning moet hebben om top te kunnen presteren. Ik ben blij dat zij nog ergens voor spelen. Ikzelf ga ook geen contact zoeken met onze huurlingen bij PEC. Maar ik weet dat Kenny Tete het wel goed kan vinden met Queensy Menig en Sheraldo Becker. En zo zijn er nog een paar. Dus ik denk dat onze spelers wel in hun oor gaan fluisteren dat ze hun stinkende best moeten gaan doen zondag.”